Cafeaua, aceeași cafea care ne trezește dimineața și care ne împiedică să dormim dacă o bem prea târziu. Acest produs, prezent în fiecare bucătărie din Spania, are câteva proprietăți pe care mulți oameni nu le cunosc.
Ani de zile, cafeaua a fost considerată un produs dăunător pentru sănătate și – ca orice altceva – depinde de cât de multă sau de puțină cafea se consumă. Studiile furnizate de Actiage susțin că un consum moderat de orice tip de cafea este benefic pentru sănătate. „Fie că este cu sau fără cofeină, între două și trei cești pe zi, cafeaua furnizează nutrienți esențiali necesari organismului, precum magneziu, potasiu, vitaminele B, antioxidanți etc.”, spune Marcelo Lewin, CEO Actiage.
Care sunt beneficiile cafelei?
De asemenea, favorizează concentrarea și reflexele. Dozele moderate de cofeină îmbunătățesc funcțiile cognitive, cum ar fi atenția și vigilența, atunci când sunt consumate înainte de exercițiile fizice. De asemenea, crește rezistența în exercițiile aerobice: îmbunătățește viteza de mișcare și forța în sesiunile cardio. În plus, stimulează performanțele la alergare, sărituri sau aruncarea obiectelor.
Trebuie remarcat faptul că trebuie să se acorde o atenție deosebită persoanelor care sunt extrem de sensibile la cofeină sau care au alte afecțiuni. Din acest motiv, experții recomandă consultarea unui specialist, de la caz la caz.
Ce efect are cafeaua asupra organismului?
În plus, mai multe studii au confirmat faptul că reduce mortalitatea din toate cauzele și riscul de boli cardiovasculare, deoarece, printre numeroșii săi compuși biologic activi, conține unii care ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, precum și la blocarea receptorilor care sunt implicați în ritmurile cardiace anormale.
Potrivit studiului Asocierea consumului de cafea cu mortalitatea din toate cauzele: o revizuire sistematică și o meta-analiză, consumul de cafea ușor până la moderat este asociat „cu un risc redus de deces din toate cauzele, în special la femei”.
Studiul Efectele anti-îmbătrânire ale cafelei la șoarecii bătrâni „a constatat că un consum regulat de cafea a crescut activitatea nocturnă la șoarecii bătrâni, inclusiv consumul de alimente, consumul de apă și activitatea locomotorie, fără a modifica ritmul circadian”, explică Marcelo Lewin. Consumul de cafea la șoarecii îmbătrâniți a dus la îmbunătățirea ficatului, a ratei de schimb respirator și a volumului de excreție a dioxidului de carbon.
Zhao Y, Wu K, Zheng J, Zuo R, Li D. Asocierea consumului de cafea cu mortalitatea din toate cauzele: o revizuire sistematică și o meta-analiză. Public Health Nutr. 2015 May;18(7):1282-91. doi: 10.1017/S13689898001400141438. Epub 2014 Aug 4. PMID: 25089347. https://doi.org/10.1017/s1368980014001438
Takahashi, Keita și Akihito Ishigami. Efectele anti-îmbătrânire ale cafelei. Aging vol. 9,8 (2017): 1863-1864. doi:10.18632/aging.101287