Acestea sunt alimentele care conțin cel mai mult nichel: pot declanșa alergii cutanate

Nichelul este un element chimic care se găsește din abundență pe Pământ, așa că este inevitabil ca acesta să ajungă să fie prezent în mare măsură în multe alimente și, într-o oarecare măsură, în apă.

În comparație cu alte metale, cum ar fi fierul sau cuprul, nu are nicio funcție cunoscută în organismul uman (ceea ce este curios, având în vedere că se știe că este important pentru sănătatea altor animale). Cu toate acestea, din fericire, în cantitățile în care îl găsim în mod normal în alimente nu este toxic sau dăunător pentru majoritatea populației.

Alimentele cu cel mai mult nichel

Există însă și excepții de la această regulă. Există persoane care sunt mai sensibile decât de obicei la nichel, la care acesta poate provoca reacții alergice de o anumită relevanță clinică (mai ales la nivelul pielii).

Din acest motiv, este important să știm care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de nichel și care, prin urmare, prezintă un risc mai mare de a provoca reacții în acest segment de populație.

Așadar, alimentele care tind să acumuleze cele mai mari concentrații de nichel sunt leguminoasele, fructele cu coajă lemnoasă și oleaginoase (în special boabele de soia, făina de soia, castanele și nucile caju), urmate de produsele pentru utilizări nutriționale speciale (mai exact, extractele de plante și mineralele).

La un nivel mediu se află zahărul și produse de cofetărie (aproape în totalitate produse de ciocolată), ierburi, condimente și mirodenii și legume și derivate (în principal produse de cacao, ceai și alge marine).

Trebuie menționat, totuși, că studiile au arătat că, chiar și la persoanele alergice, simptomele apar, de obicei, doar la un consum mai mare de 500 micrograme, astfel încât nu este neapărat necesar să se evite complet aceste alimente, ci, în unele cazuri, simpla moderare a consumului lor poate fi suficientă.

În același mod și ținând cont de faptul că, în cazul alimentelor vegetale, conținutul de nichel provine de obicei din solul în care sunt cultivate, iar în cazul fructelor de mare provine de obicei din contaminarea apei, originea geografică a alimentelor are uneori o influență decisivă asupra conținutului de nichel al acestor alimente.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu