Adio, mit: Nucile nu îngrașă, potrivit științei

Nutriția este înconjurată de mituri, în special cele legate de creșterea sau pierderea în greutate, iar multe dintre ele nu au niciun fel de bază științifică. Unul dintre ele, de exemplu, se referă la nuci.

Ca în cazul carbohidraților, a existat adesea o tendință de a recomanda evitarea nucilor pentru cei care doresc să slăbească, invocând valoarea energetică ridicată și conținutul ridicat de anumite tipuri de grăsimi. Cu toate acestea, o analiză publicată de cercetători de la Universitatea din Toronto și Universitatea Rovira i Virgili în revista de specialitate Obesity Reviews arată cât de incorectă este această credință.

Grăsimile „bune”

De fapt, autorii au descoperit că un consum zilnic de anumite cantități din aceste fructe cu coajă lemnoasă (între 30 și 45 de grame pe zi) este, de fapt, legat de o scădere a adipozității (proporția de grăsime; adipozitatea ridicată este o caracteristică tipică a obezității) la oameni.

Aceasta sugerează că, împotriva credinței populare, consumul de nuci poate proteja împotriva creșterii adipozității, ceea ce este logic având în vedere compoziția acestor alimente.

Cel mai important lucru, subliniază cercetătorii, este că majoritatea grăsimilor pe care le conțin sunt acizi grași nesaturați (așa-numitele grăsimi bune), pe care organismul le procesează mai bine decât alte tipuri de grăsimi și care îndeplinesc mai eficient funcția termogenică a lipidelor din organism, ceea ce face ca organismul să acumuleze mai puține lipide în total.

Aceste grăsimi sunt, de asemenea, mai puțin biodisponibile pentru organism (mai greu de extras) din cauza structurii fizice a nucilor (deoarece sunt conținute de pereții celulelor), ceea ce duce la o absorbție mai mică decât ar sugera compoziția lor.

Pe de altă parte, și deși este adevărat că nucile reprezintă un aport caloric ridicat, acestea au câteva proprietăți care cresc senzația de sațietate (conținut ridicat de fibre și proteine și timp de mestecare mai lung), ceea ce duce la un aport mai mic decât ar fi cazul altor tipuri de alimente.

Recomandate pentru diabet și sănătate cardiovasculară

Lucrarea citată, așa cum am spus, este o recenzie, ceea ce înseamnă că toate aceste informații nu sunt noi pentru comunitatea științifică. De fapt, nucile și fructele uscate au fost deja incluse în multe ghiduri dietetice utilizate în practica clinică pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a unor afecțiuni precum diabetul.

Pe lângă beneficiile cunoscute ale acizilor grași nesaturați (care, de exemplu, reduc acumularea colesterolului „rău” în pereții arterelor), nucile și fructele uscate conțin substanțe antioxidante importante cu efecte foarte benefice asupra sănătății.

Cu toate acestea, ca întotdeauna, consumul de nuci ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată și dintr-un stil de viață sănătos.

De asemenea, adoptarea unor obiceiuri nutriționale care vizează exclusiv pierderea în greutate ar trebui să se facă doar în cazurile în care există un exces de greutate sau obezitate care reprezintă un pericol pentru sănătate (lucru care trebuie evaluat de un medic) și niciodată din motive pur estetice, deoarece această practică poate duce în sine la probleme de sănătate. În acest sens, schimbările alimentare trebuie să fie dirijate și supravegheate de un medic.

Articol util? Dă-l mai departe!