Ai des cosmaruri? Ar putea fi simptomul unei boli autoimune, potrivit unui nou studiu

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Kings College din Londra și de la Universitatea Cambridge a arătat că o creștere a frecvenței coșmarurilor ar putea fi un potențial indicator al apariției unei boli autoimune, cum ar fi lupusul.

Studiul, publicat în jurnalul eClinicalMedicine, a implicat chestionarea a 676 de persoane cu lupus, împreună cu 400 de medici care tratează pacienți cu această afecțiune. De asemenea, au fost realizate interviuri detaliate cu 69 de persoane care suferă de boli reumatice autoimune sistemice.

În timpul interviurilor, pacienții au fost întrebați cu privire la momentul în care s-au manifestat diverse simptome neurologice și de sănătate mintală pe care le-au experimentat, inclusiv depresie, halucinații și pierderea echilibrului.

În special, s-a constatat că coșmarurile au fost un simptom comun, trei din cinci pacienți raportând că le-au avut. Mai mult, o treime dintre acești pacienți au observat că coșmarurile au apărut înainte de apariția simptomelor de lupus.

Discutând rezultatele, profesorul David D’Cruz de la Kings College London a subliniat importanța recunoașterii coșmarurilor ca un potențial semn timpuriu al bolilor autoimune. El a subliniat necesitatea ca medicii să se intereseze de astfel de simptome pentru a ajuta la depistarea timpurie a bolii.

Pe lângă coșmaruri, unul din patru participanți la studiu a raportat halucinații, unii dintre ei referindu-se la ele ca la „coșmaruri de zi”. S-a constatat că aceste simptome, adesea asociate cu debutul bolii, au fost denumite mai eficient „coșmaruri de zi”, conform feedback-ului pacienților.

Dr. Melanie Sloan, de la Universitatea din Cambridge, a subliniat importanța faptului că furnizorii de servicii medicale discută aceste simptome cu pacienții pentru a monitoriza evoluția bolii.

Pacienții și medicii ezită adesea să abordeze simptomele neurologice și de sănătate mintală, care pot fi indicatori timpurii ai bolilor autoimune. În timp ce coșmarurile pot avea diverse cauze, cum ar fi stresul, anxietatea și anumite medicamente, acestea sunt, de asemenea, observate la persoanele cu tulburare de stres posttraumatic (PTSD). Este vital pentru profesioniștii din domeniul sănătății să ia în considerare aceste simptome în contextul bolilor autoimune, deoarece pot oferi informații importante despre evoluția și gestionarea bolii.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu