Alimentația durabilă: Cele mai bune alegeri pentru mediu și sănătate

Atunci când ne gândim la alimentația durabilă, trebuie să luăm în considerare nu numai sănătatea noastră, ci și impactul pe care îl au asupra mediului alimentele pe care le consumăm. Un studiu recent a constatat că anumiți pești și fructe de mare oferă o alternativă nutritivă și ecologică la carnea de pe uscat, generând mult mai puține gaze cu efect de seră (GES). Iată care sunt cele mai bune opțiuni alimentare pentru mediu și sănătate, cu accent pe pește și fructe de mare.

Importanța alimentelor durabile

Producția de alimente contribuie în mare măsură la emisiile de gaze cu efect de seră, care sunt responsabile de încălzirea globală. De fapt, aproximativ 25 % din emisiile anuale de gaze cu efect de seră sunt atribuite producției de alimente, în special creșterii animalelor, în special a cărnii de vită. Prin urmare, este imperativ să găsim alternative la modelul nostru alimentar actual, bazat pe consumul de carne, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și efectele nocive ale schimbărilor climatice.

Reducerea consumului de carne pentru a proteja mediul înconjurător

O mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră provin din creșterea animalelor. Prin urmare, este clar că reducerea consumului de carne și a produselor de origine animală în general ar avea un impact semnificativ asupra mediului. De exemplu, producerea a 100 g de proteine din carne de vită generează în medie de 100 de ori mai multe gaze cu efect de seră decât aceeași cantitate de proteine din nuci sau leguminoase. Potrivit experților în domeniul climei, o dietă vegană, care să excludă în totalitate produsele de origine animală, ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu opt gigatone de CO2 pe an.

Beneficiile unei diete bazate pe pește și fructe de mare

Un studiu recent sugerează că fructele de mare pot fi o alternativă atractivă la carnea de pe uscat din punct de vedere al impactului asupra mediului și al valorii nutriționale. Cercetătorii au evaluat densitatea nutrițională a 41 de specii de pești și fructe de mare, precum și cea a principalelor tipuri de carne de uscat consumate (vită, porc și pui). Ei au analizat, de asemenea, emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu producția acestor alimente pentru a stabili un raport GES/densitate nutrițională și pentru a determina alimentele cele mai nutritive cu cea mai mică amprentă de carbon.

Rezultatele arată că trei categorii de produse din fructe de mare se remarcă prin raportul lor avantajos, oferind o densitate nutrițională ridicată combinată cu un impact redus asupra mediului:

  • Salmonide sălbatice, cum ar fi somonii roșii și roz cu cocoașă.
  • Pești pelagici mici, cum ar fi sardinele, heringul, macroul și hamsii.
  • Bivalve cultivate, cum ar fi midii și stridii.

Beneficiile unei diete pesco-vegetariene

Nu trebuie să adoptați o dietă vegană strictă pentru a reduce impactul alimentației noastre asupra mediului. O dietă pesco-vegetariană, bazată pe un consum regulat de pește, fructe de mare și o varietate de produse vegetale, este o opțiune excelentă. De fapt, studiile au arătat că acest tip de dietă oferă beneficii mai mari decât vegetarianismul și veganismul în ceea ce privește reducerea riscului de cancer colorectal.

Considerații de mediu pentru crustaceele sălbatice

Ar trebui remarcat faptul că fructele de mare sălbatice, cum ar fi homarul și creveții, au o densitate nutrițională mai mică decât media, fiind în același timp asociate cu emisii ridicate de GES, aproape la fel de mari ca cele provenite din creșterea cărnii de vită. Prin urmare, este preferabil să optăm pentru pește, fructe de mare și produse vegetale ca principale surse de proteine pentru a minimiza impactul nostru asupra mediului.

Pentru a ne proteja sănătatea și mediul înconjurător, este esențial să adoptăm o dietă durabilă. Prin reducerea consumului de carne în favoarea peștelui, fructelor de mare și a produselor vegetale, putem contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, bucurându-ne în același timp de o dietă nutritivă. Salmonidele sălbatice, peștii pelagici mici și bivalvele cultivate sunt recomandate în special pentru impactul redus asupra mediului și valoarea nutritivă ridicată. Făcând alegeri în cunoștință de cauză, putem contribui cu toții la construirea unui viitor durabil pentru planeta noastră.

Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice. Raport special: Schimbările climatice și terenurile, Figura 5.12 (2019).

Bianchi M et al. Evaluarea diversității nutriționale a produselor din fructe de mare și a impactului lor climatic pentru recomandări dietetice mai cuprinzătoare. Comunicare. Earth Environ.

Orlich MJ et al. Modele alimentare vegetariene și riscul de cancer colorectal. JAMA Intern. Med.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu