Alimente care blochează dezvoltarea cancerului (angiogeneză)

Această întrebare importantă face în prezent obiectul unor cercetări intense din partea oamenilor de știință interesați de rolul dietei în prevenirea cancerului. Alimentele care conțin cantități mari de molecule care blochează angiogeneza reprezintă, fără îndoială, una dintre principalele modalități prin care putem reduce riscul de a dezvolta cancer.

Angiogeneza: un mecanism esențial pentru dezvoltarea cancerului

În ciuda naturii lor extrem de agresive, tumorile sunt, de fapt, paraziți obligatorii care nu pot crește suficient fără participarea organului în care se află. De fapt, odată ce tumorile ating o dimensiune de aproximativ 1 mm3, oxigenul și moleculele nutritive nu mai pot hrăni în mod adecvat celulele canceroase, ceea ce duce la moartea acestora și la încetarea dezvoltării tumorale.

Pentru a ocoli acest obstacol, tumora trebuie să provoace formarea de noi vase de sânge pentru a transporta elementele esențiale pentru creșterea sa.

Pentru a realiza acest lucru, tumora produce semnale chimice care atrag irezistibil spre ea celulele din vasele de sânge din apropiere, forțându-le să se reproducă rapid pentru a forma o nouă rețea de vase de sânge care să asigure o hrană adecvată pentru celulele canceroase.

Acest fenomen de formare de noi vase de sânge, cunoscut sub numele de angiogeneză (de la grecescul angio, care înseamnă vas, și genesis, care înseamnă naștere, formare), este, prin urmare, un pas esențial în dezvoltarea tumorilor mici și inofensive în cancere distructive.

Cancer sau crab: un cuvânt cu aceeași origine

Această formare de noi vase este atât de importantă pentru dezvoltarea cancerului, încât este foarte frecventă observarea unei cantități foarte mari de vase de sânge în probele de tumori. Observarea acestei abundențe de vase de sânge a fost cea care i-a determinat pe primii medici greci să compare aspectul acestor tumori cu cel al unui crab, comparație care a dat naștere cuvântului cancer, folosit și astăzi (cuvântul latin pentru crab este cancer).

Anumite alimente blochează angiogeneza

Având în vedere că tumorile sunt foarte dependente de aprovizionarea cu energie, blocarea acestor noi vase de sânge este o armă de alegere pentru a le împiedica să dobândească forța de care au nevoie pentru a se dezvolta, menținându-le astfel într-o stare latentă. Cu alte cuvinte, putem controla creșterea tumorilor prin impunerea unei diete foarte stricte!

Această prevenire a cancerului prin blocarea angiogenezei nu este un mit; ea există deja… în hrana noastră. De fapt, multe dintre fructele și legumele pe care le consumăm sunt surse primare de molecule care acționează în mod specific asupra acestor vase, blocând formarea lor. Consumul zilnic al acestor alimente bogate în molecule care blochează angiogeneza creează, așadar, un mediu ostil pentru microtumori, bombardând în mod constant noile vase de sânge care încearcă să se dezvolte, împiedicând astfel tumorile să dobândească forța de care au nevoie pentru a continua să crească în țesuturile organismului.

Alimentele pe care trebuie să le mănânci pentru a bloca angiogeneza

Alimentele care conțin cantități mari de molecule care blochează angiogeneza sunt, fără îndoială, una dintre principalele modalități prin care putem reduce riscul de a dezvolta cancer.

Fructe și legume

  • Struguri și fructe de pădure roșii
  • Soia
  • Ceai verde
  • Turmeric

Alimente bogate în omega-3

  • Semințe de in
  • Pește gras
  • Ulei de rapiță
Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu