Alimente care reduc riscul de cancer pancreatic

De câțiva ani buni, cercetările au început să analizeze cu seriozitate moleculele active care sunt bune pentru sănătatea noastră și care se găsesc în fructe, legume, condimente sau plante folosite în băuturi obișnuite, cum ar fi cafeaua sau ceaiul. Efectele biologice ale numeroșilor polifenoli au fost demonstrate, inclusiv proprietățile anticancerigene ale EGCG din ceaiul verde, ale delfinidinei din afine și ale acidului elagic din zmeură. Unii polifenoli au o puternică activitate antiinflamatoare, ceea ce ar putea contribui la efectul anticancerigen al acestor molecule.

Țelina și pătrunjelul pentru a preveni cancerul pancreatic

Potrivit unui studiu, apigenina și luteolina sunt deosebit de eficiente în prevenirea cancerului pancreatic. Acești doi polifenoli, care sunt deosebit de abundenți în țelină și pătrunjel, blochează formarea de noi vase de sânge stimulate de inflamații. Întrucât aceste vase sunt absolut esențiale pentru evoluția tumorilor, aceste observații sugerează că un consum regulat de alimente bogate în apigenină și luteolină ar putea preveni dezvoltarea mai multor tipuri de cancer.

Cercetătorii americani au observat că adăugarea acestor molecule la celulele canceroase provenite din acest organ a provocat o stopare completă a creșterii lor, însoțită de declanșarea programului de moarte celulară prin apoptoză. Aceste efecte au fost observate la concentrații mici de apigenină și luteolină și se datorează probabil proprietății acestor molecule de a inhiba puternic activitatea proteinei glicogen sintetază kinaza-3 (GSK-3 ). Deoarece această enzimă joacă un rol central în supraviețuirea celulelor canceroase, inhibarea ei de către apigenină și luteolină privează aceste celule de un mecanism esențial pentru progresia lor și, la rândul său, duce la moartea lor.

În același timp, cercetătorii au observat, de asemenea, că cei doi polifenoli au provocat schimbări spectaculoase în expresia mai multor proteine inflamatorii, în special a interleukinei-17 (creștere de 114 ori) și a limfotoxinei alfa (creștere de 33 de ori). Acest impact major asupra producției de molecule inflamatorii ar putea, prin urmare, să joace, de asemenea, un rol în acțiunea anticancerigenină a apigeninei și a luteolinei.

15% mai puțin risc

Aceste observații ilustrează încă o dată măsura în care o serie de plante pot avea o influență pozitivă asupra riscului de cancer, chiar și împotriva unor boli atât de teribile precum cancerul pancreatic. Obiceiurile alimentare monitorizate la 540.000 de persoane au arătat că adoptarea unui regim alimentar sănătos, alcătuit dintr-o varietate de fructe, legume și cereale integrale, combinat cu un consum moderat de zahăr, grăsimi și alcool, reduce riscul de cancer pancreatic cu 15%. Prin urmare, este probabil ca această protecție să poată fi sporită prin consumul frecvent de pătrunjel și țelină.

Mai ales că apigenina și luteolina sunt eliminate din organism relativ lent, iar consumul regulat al acestor alimente, fie în supă, fie în salate precum tabbouleh, ajută la obținerea unor niveluri în sânge suficient de ridicate pentru a bloca procesele implicate în creșterea celulelor canceroase.

Johnson JL et de Mejia EG. Flavonoidul apigenin a modificat expresia genelor asociate cu inflamația și cancerul și a indus apoptoza în celulele canceroase pancreatice umane prin inhibarea cascadei de semnalizare GSK- 3 /NF- B. Mol Nutr Food Res.

Arem H et coll. Indicele de alimentație sănătoasă 2005 și riscul de cancer pancreatic în cadrul studiului NIH-AARP. J Natl Cancer Inst.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

  • Flavonoid apigenin modified gene expression associated with inflammation and cancer and induced apoptosis in human pancreatic cancer cells through inhibition of GSK-3β/NF-κB signaling cascade: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23943362

Lasă un comentariu