Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți dacă iei paracetamol

Când iei un medicament, oricât de banal ar fi, este întotdeauna indicat să acorzi cea mai mare atenție, pentru a evita orice efect nedorit.

Atenție la carbohidrați și fructe

Paracetamolul este un analgezic și antipiretic (adică este capabil să amelioreze anumite dureri ușoare sau moderate și să reducă febra) care este foarte frecvent utilizat și vândut fără prescripție medicală în România. Este, pe scurt, unul dintre acele medicamente care se află în dulapul cu medicamente al majorității românilor.

În principiu, și întotdeauna în conformitate cu orientările și dozele stabilite în fișa tehnică, este o substanță complet sigură pentru organismul nostru.

Pe lângă diversele interacțiuni pe care le poate avea cu diferite medicamente, efectul paracetamolului poate fi, de asemenea, alterat dacă este administrat cu anumite alimente.

În primul rând, trebuie menționat faptul că, dacă este administrat cu alte alimente, viteza de absorbție a acestuia va fi semnificativ redusă. Acest lucru nu este neapărat o problemă, dar nu este cel mai indicat dacă este nevoie de o ameliorare rapidă.

Efectul este mai puternic dacă am consumat multe alimente bogate în carbohidrați sau pectine, cum ar fi, în primul caz, pâinea, pastele sau cartofii și, în al doilea caz, fructele, cum ar fi merele, portocalele, mandarinele, lămâile, coacăzele, murele, bananele sau piersicile și legumele, cum ar fi morcovii, roșiile, cartofii sau mazărea.

Efectul alcoolului asupra paracetamolului

În al doilea rând, ceea ce trebuie evitat cu orice preț este consumul de paracetamol cu băuturi alcoolice (sau înainte de a le consuma, sau după consumarea lor). Amestecarea alcoolului și a medicamentelor nu este, în general, recomandabilă, dar administrarea de paracetamol pentru ameliorarea mahmurelii poate fi deosebit de dăunătoare.

Atât paracetamolul, cât și alcoolul sunt metabolizate în ficat de către o enzimă cunoscută sub numele de CYP2E1, iar ambele produc metaboliți hepatotoxici (care dăunează ficatului).

În mod normal, există o substanță protectoare, glutationul, care neutralizează majoritatea acestor metaboliți, dar atunci când paracetamolul și alcoolul sunt consumate împreună, cantitatea de substanțe hepatotoxice poate copleși efectul protector al glutationului, crescând leziunile hepatice.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu