Amețeli și stări de amețeală: Top 10 cauze ale „amețelii

Amețeala și amețeala pot fi cauzate de diferiți factori. Următoarele sunt motive posibile pentru amețeala și vertijul pe care le puteți experimenta.

Mulți dintre noi ne-am trezit punându-ne întrebarea, fie într-o zi obișnuită, fie în momente de boală: „De ce mă simt amețit?

Deși amețelile pot fi neplăcute, probabil că nu veți fi surprins să aflați că vertijul ocazional este foarte frecvent în rândul adulților. Dar poate că nu știați că vertijul este, de asemenea, frecvent, afectând aproape 40% dintre persoanele de peste 40 de ani cel puțin o dată în viață.

Deci, cum știți dacă aveți vertij sau amețeli obișnuite? Principala diferență este că vertijul poate provoca greață și vărsături, în timp ce amețeala vă face pur și simplu să vă simțiți momentan dezechilibrat. Acestea fiind spuse, amețelile pot varia ca gravitate, de la cele pur și simplu enervante la cele foarte îngrijorătoare.

Iată ce provoacă de obicei amețeli și stări de amețeală. Și ce trebuie să faceți dacă aveți unul dintre aceste episoade.

1. Amețeala poate fi cauzată de o problemă a urechii interne

Una dintre cele mai surprinzătoare cauze de vertij este vertijul pozițional paroxistic benign. Urechea ta internă conține cristale de detecție pe bază de calciu și proteine numite otoconii. Dacă aceste cristale sunt dislocate și plutesc în canalele urechii interne, este posibil să aveți o scurtă senzație de rotire. Aceasta este o problemă mecanică simplă care poate și ar trebui să fie corectată prin terapie fizică, nu prin medicamente sau intervenții chirurgicale.

Deși acest tip de vertij este cea mai frecventă tulburare de echilibru legată de urechea internă, afectează doar una din o mie de persoane pe an. Și, deși poate afecta adulții de orice vârstă, acest tip de vertij afectează în principal persoanele în vârstă. Cele mai multe cazuri apar fără un motiv aparent. A fost legat de traumatisme, migrene, infecții ale urechii interne, diabet și osteoporoză. După tratament, 50% dintre pacienți pot avea din nou această problemă în decurs de cinci ani, mai ales dacă se datorează unei traume.

2. Sistemul de echilibru din ureche controlează fluxul sanguin

Sistemul de echilibru al urechii noastre interne ajută la controlul fluxului sanguin. Urechea internă are capacitatea de a ști care este direcția în care se află. Atunci când treceți de la poziția culcat la poziția în picioare, două structuri din urechea internă, utriculul și sacul, simt gravitația. Acestea îi spun sistemului cardiovascular să direcționeze fluxul sanguin pentru a se adapta la schimbarea de poziție. Atunci când acest proces merge prost, poate provoca amețeli.

3. Nivelurile scăzute de vitamina B12 pot provoca amețeli

Deficiențele acestei vitamine esențiale pot duce la o serie de probleme neurologice. Acestea includ o senzație de dezechilibru, tensiune arterială scăzută și un flux sanguin redus către creier. Deficitul de vitamina B12 este ușor de detectat și de tratat, dar este o cauză adesea trecută cu vederea a amețelilor.

Cereți medicului dumneavoastră să vă facă un simplu test de sânge pentru a vă verifica nivelul de B12 dacă vă simțiți amețit. Surse bune de vitamina B12 sunt carnea, produsele lactate și produsele îmbogățite cu această vitamină.

4. Amețeala poate fi un simptom al bolilor de inimă

O cauză simplă a vertijului este o mișcare bruscă. Cum ar fi atunci când vă ridicați prea brusc de pe scaun sau din pat. Dar, uneori, amețelile sunt un semn al unei probleme cardiace. Cauzele cardiovasculare ale amețelii includ valvele cardiace etanșe sau înguste, aritmiile, cum ar fi fibrilația atrială și ateroscleroza. Aceste afecțiuni pot provoca amețeli deoarece reduc fluxul sanguin către creier.

5. Migrenele provoacă uneori amețeli

Unii oameni sunt surprinși să afle că amețelile sunt adesea legate de migrenă, cu sau fără dureri de cap. Alte simptome ale amețelii legate de migrenă includ sensibilitatea la mișcare, lumină și sunet. Aproximativ 40% dintre persoanele care suferă de migrene se confruntă cu vertij sau amețeli.

6. Amețeala poate fi legată de anxietate

Mulți oameni care suferă de vertij, în special cei în vârstă de 20 de ani, pot fi, de asemenea, anxioși. De obicei, aceștia nu vor să audă că amețelile pot fi legate de anxietate, deoarece sugerează că totul este doar în capul lor. Dar ceea ce este în capul tău este creierul tău. Iar anxietatea poate reflecta o perturbare a funcției cerebrale care poate fi de origine genetică.

Comparativ cu persoanele fără anxietate, persoanele cu tulburări de anxietate par să se clatine mai mult atunci când sunt supuse unui mediu vizual în mișcare. Și se balansează într-un mod care pare a fi sincronizat cu mișcarea vizuală. Este posibil ca aceste persoane să fie anormal de sensibile la stimularea vizuală, deoarece amețelile lor pot crește atunci când privesc obiecte în mișcare sau când se plimbă printr-un magazin mare și luminos.

Acest lucru se numește dependență vizuală. Se cunosc puține lucruri despre frecvența acesteia. Este probabil ca în viitor aceste tulburări să fie reclasificate, în parte, pe bază de genetică.

7. O plimbare cu barca sau un pat cu apă poate provoca amețeli

Este destul de frecventă senzația de amețeală în prima zi după o croazieră. Pentru unele persoane, această senzație, numită rău de mare, poate dura luni sau chiar ani de zile. Aproximativ 75% dintre navigatori pot experimenta astfel de amețeli. Avioanele, mașinile și trenurile pot, de asemenea, să vă facă să vă simțiți amețit. Chiar și relaxarea pe un pat cu apă poate provoca amețeli.

8. Amețeala și amețeala pot fi efecte secundare ale medicamentelor

Atât de multe medicamente pot provoca amețeli încât sunt prea multe pentru a le enumera. Acestea fiind spuse, dozele mari de medicamente pentru tensiunea arterială pot provoca amețeli. Mai ales la persoanele în vârstă și la cei care au început să ia o doză prea mare pentru ei.

Verificați cu farmacistul sau cu medicul dumneavoastră dacă medicamentele pe care le luați pot provoca amețeli, vertij sau pierderea echilibrului. Examinarea atentă a listelor de medicamente și reducerea dozelor poate aduce uneori beneficii surprinzătoare.

9. Dieta sau deshidratarea vă pot face să amețiți

Chiar și o deshidratare ușoară poate provoca amețeli sau stări de amețeală. Deshidratarea poate provoca, de asemenea, o scădere a tensiunii arteriale. Acest lucru poate provoca amețeli. Dietele pot provoca, de asemenea, amețeli, deoarece unele diete duc la deshidratare. O deshidratare ușoară în urma pierderii a doar 1-2% din greutatea corporală poate provoca amețeli.

10. Există câteva cauze mai puțin frecvente de amețeală și vertij

Fiți atenți la toate amețelile. Pentru că acestea pot, împreună cu alte simptome, să indice ceva mai grav. Cum ar fi simptome de avertizare a unui accident vascular cerebral sau a unei tumori cerebrale.

O afecțiune foarte rară legată de vertij este boala Meniere. Dacă aveți episoade prelungite de amețeli turbionare, precum și probleme de auz la o ureche, ar putea fi vorba de boala Meniere. Această boală afectează doar aproximativ 0,2% din populație. Este întâlnită uneori la adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Deși nu poate fi vindecată, poate fi tratată.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu