Apă de rozmarin pentru un păr sănătos și frumos – funcționează?

Social media a devenit o platformă cheie pentru noile tendințe în materie de îngrijire a părului. Recent, un nou fenomen a apărut pe TikTok, unde utilizatorii laudă beneficiile apei de rozmarin pentru sănătatea părului. Potrivit acestor videoclipuri virale, aplicarea apei de rozmarin pe scalp și pe firele de păr are efecte benefice precum strălucirea și creșterea părului. Dar ce se întâmplă cu adevărat cu această nouă tendință? În cele ce urmează, analizăm mai îndeaproape apa de rozmarin, afirmațiile științifice din spatele ei și dacă poate fi utilă în rutina ta de păr.

Ce este apa de rozmarin?

Apa de rozmarin se obține prin infuzarea frunzelor de rozmarin în apă, creând un lichid parfumat. Prepararea apei de rozmarin presupune fierberea a 5 căni de apă cu 5 muguri de rozmarin timp de 15 minute. După ce amestecul s-a răcit și crenguțele de rozmarin au fost filtrate, rezultatul este o soluție roșiatică-roz. Acest preparat poate fi păstrat în frigider și folosit timp de una-două săptămâni, dacă este păstrat corect.

Ce spun experții despre apa de rozmarin pentru un păr sănătos

Apa de rozmarin poate promova creșterea părului

Unele cercetări susțin puterea potențială a rozmarinului de a promova creșterea părului. Pe lângă studiul publicat în 2015 care a comparat uleiul de rozmarin cu o soluție de minoxidil 2% și a constatat rezultate similare după șase luni de utilizare, un mic studiu publicat în 2013 a arătat că extractul de frunze de rozmarin poate promova regenerarea părului la persoanele cu alopecie androgenetică.

Cu toate acestea, există o mare diferență de potență între uleiul esențial sau extractul utilizat în studii și apa de rozmarin preparată în casă. Procesul de extracție a uleiului esențial de rozmarin implică distilarea cu aburi, care se realizează fără a se supraîncălzi sau a crea un ulei „ars”. Produsul secundar al uleiului esențial este hidrolatul, care conține multe dintre aceleași beneficii ca și uleiul esențial, dar într-o formă mai puțin concentrată.

Mai mult, eficiența apei sau a uleiului de rozmarin depinde și de calitatea ingredientelor folosite. Este important să folosiți ingrediente organice sau recoltate din natură, din surse de încredere. Cu toate acestea, chiar și atunci când se examinează beneficiile uleiului esențial de rozmarin, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili o relație directă. Studiile disponibile până în prezent sunt limitate și preliminare, sugerând că nu există beneficii definitive pe termen lung. În plus, nu există studii specifice care să evalueze apa de rozmarin pentru îngrijirea părului.

Apa de rozmarin poate îmbunătăți sănătatea scalpului

Un păr sănătos începe, de obicei, cu un scalp sănătos, iar uleiul de rozmarin poate avea unele beneficii potențiale în această privință. Participanții la studiul din 2015 menționat mai sus care au folosit ulei de rozmarin au fost mai puțin predispuși să sufere de mâncărimi ale scalpului decât grupul care a folosit minoxidil. Uleiul de rozmarin este cunoscut pentru proprietățile sale antifungice și antibacteriene, care pot fi utile în combaterea mătreții și a altor probleme ale scalpului. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că studiile științifice s-au concentrat în principal pe uleiul de rozmarin, nu pe apa de rozmarin. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine relația potențială dintre apa de rozmarin și sănătatea scalpului.

Apa de rozmarin poate hidrata părul

Nu există prea multă valabilitate în afirmația că apa de rozmarin hidratează părul. Rozmarinul în sine nu are proprietăți hidratante intrinseci. Cu toate acestea, atunci când este utilizat în combinație cu uleiuri suport sau produse pentru păr, poate contribui la hidratarea generală a părului și a scalpului. Din nou, nu există cercetări specifice privind apa de rozmarin, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a susține afirmațiile utilizatorilor TikTok.

Cine ar trebui să încerce (și să evite) trendul apei de rozmarin?

Majoritatea persoanelor cu părul sănătos și fără probleme la nivelul scalpului ar putea încerca să adauge apa de rozmarin la rutina de îngrijire a părului. În ceea ce privește efectele secundare, uleiul de rozmarin este în general considerat sigur pentru utilizare locală.

Cu toate acestea, unele persoane pot fi alergice sau sensibile la uleiul de rozmarin. Folosirea uleiului de rozmarin pe scalp poate provoca iritații și inflamații la unele persoane. Prin urmare, este vital să consultați un aromaterapeut certificat, un medic integrativ sau un dermatolog înainte de a încerca ceva nou. De asemenea, este indicat să faceți un test petic înainte de a aplica uleiul sau apa de rozmarin pe întregul scalp sau pe păr. În plus, utilizarea excesivă sau concentrațiile mari de uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de rozmarin, pot provoca potențial iritații ale pielii sau reacții alergice.

Persoanele cu probleme specifice ale părului sau scalpului trebuie să procedeze cu prudență. Este întotdeauna recomandabil să consultați un profesionist din domeniul sănătății sau un dermatolog înainte de a încerca orice produs sau tratament nou, mai ales dacă există afecțiuni sau sensibilități subiacente ale scalpului. În plus, orice persoană care ia în prezent suplimente pentru căderea părului sau este tratată pentru căderea părului cu medicamente nu ar trebui să încerce uleiul sau apa de rozmarin, deoarece pot apărea contraindicații.

Deși uleiul de rozmarin este asociat cu unele beneficii pentru păr, dovezile științifice care susțin eficiența acestuia sunt limitate și nu există absolut nicio dovadă științifică a impactului apei de rozmarin asupra sănătății părului. Apa de rozmarin poate avea unele efecte pozitive asupra sănătății scalpului, creșterii părului și aspectului părului.

Cu toate acestea, rezultatele pot varia de la o persoană la alta și este important să țineți cont de caracteristicile individuale ale părului, de potențialele alergii și să solicitați sfatul unui specialist înainte de a încerca orice nouă tendință în materie de păr. Dacă sunteți interesată să folosiți apa de rozmarin pentru părul dumneavoastră, cel mai bine este să consultați un profesionist calificat în domeniul sănătății pentru sfaturi personalizate. Rețineți că rețelele de socializare pot fi o sursă de inspirație interesantă, dar este întotdeauna mai bine să vă bazați pe surse dovedite științific pentru a lua decizii informate cu privire la îngrijirea părului dumneavoastră.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu