Apa infuzată cu lămâie are efecte pozitive asupra organismului și a diferitelor sale funcții.

Apa cu lămâie are beneficii pentru sănătate, inclusiv vitamina C și antioxidanți

Apa cu lămâie are beneficii pentru sănătate, inclusiv adăugarea de vitamina C și antioxidanți în dieta ta. De asemenea, vă poate ajuta să reduceți consumul de băuturi sportive și sucuri zaharoase, care nu sunt la fel de sănătoase pentru dumneavoastră.

Apa cu lămâie este la modă în aceste zile. Unii oameni își încep ziua cu o apă cu lămâie în loc de cafea sau ceai. Nu există nicio îndoială că lămâile sunt minunate pentru a adăuga o aromă de citrice în mâncare și băutură, dar există beneficii în a adăuga suc de lămâie în apă?

Care sunt beneficiile consumului de apă cu lămâie?

Majoritatea dovezilor privind beneficiile pentru sănătate ale apei cu lămâie sunt anecdotice. În timp ce lămâile conțin nutrienți precum vitamina C și antioxidanți, valoarea nutritivă a unui pahar de apă cu lămâie depinde de cantitatea de suc de lămâie pe care o conține.

Un pahar de apă cu lămâie care conține o lămâie de 48 de grame, stoarsă, conține :

10,6 calorii 18,6 miligrame (mg) de vitamina C, 21% din valoarea zilnică (DV) 9,6 micrograme (mcg) de acid folic, 2% din DV 49,4 mg de potasiu, 1% din DV 0,038 mg de fier, <1% din DV 0,01 mg de vitamina B-1, 1% din DV 0,01 mg de vitamina B-2, 1% din DV 0,06 mg de vitamina B-5, 1% din DV

Iată cum beneficiază corpul tău de apa cu lămâie

Promovează hidratarea

Să te asiguri că bei suficientă apă în fiecare zi este esențial pentru sănătatea ta generală, dar nu toată lumea agreează gustul apei plate. Folosirea sucului de lămâie pentru a adăuga puțină aromă la apă vă poate ajuta să beți mai multă.

Consumul de apă ajută la prevenirea deshidratării, o afecțiune care poate provoca :

ceață cerebrală modificări ale dispoziției supraîncălzire constipație pietre la rinichi

Sursă bună de vitamina C

Citricele, cum ar fi lămâile, conțin vitamina C, un antioxidant primar care ajută la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi dăunători. În plus, vitamina C joacă, de asemenea, un rol în sinteza colagenului, în absorbția fierului și în producția de hormoni în organism. În plus, un aport insuficient de vitamina C poate duce la simptome precum:

sensibilitate crescută la infecții gură uscată și ochi uscați piele uscată oboseală insomnie dinți slăbiți

Deși lămâile nu se află în fruntea listei de citrice bogate în vitamina C, ele sunt totuși o sursă bună. Stoarcerea sucului unei lămâi de 48 de grame într-un pahar de apă va furniza 21% din valoarea zilnică de vitamina C.

Poate promova pierderea în greutate

Consumul de apă cu lămâie vă poate ajuta să vă măriți aportul de apă, ceea ce este adesea recomandat ca strategie de slăbire. Cu toate acestea, există puține dovezi care să susțină acest lucru. Într-un studiu din 2018, cercetătorii au constatat că participanții cărora li s-a cerut să bea apă înainte de a mânca o masă de test au mâncat mai puțin decât atunci când li s-a cerut să mănânce masa de test fără „preîncărcare” cu apă. Atunci când participanții au băut apă înainte de a mânca o masă de test, nu s-au simțit semnificativ mai puțin sătui, chiar dacă au mâncat mai puțin. Autorii studiului concluzionează că băutul apei înainte de masă poate fi o strategie eficientă de pierdere în greutate, deși mecanismul de acțiune este necunoscut.

O alternativă ușoară la băuturile zaharoase

Băuturile îndulcite, cum ar fi sucurile, băuturile răcoritoare, băuturile pentru sportivi, apa cu zahăr și băuturile energizante, reprezintă principala sursă de zaharuri adăugate în dieta occidentală.

Consumul regulat al acestor băuturi este asociat cu o serie de probleme de sănătate, printre care

creștere în greutate obezitate diabet de tip 2 boli de inimă boli de rinichi boli de ficat carii dentare gută

Dacă beți în mod regulat băuturi îndulcite, cu aromă de fructe, pentru a vă potoli setea, trecerea la apa cu lămâie vă poate ajuta să vă reduceți aportul de zahăr fără a sacrifica aroma.

Acidul citric ajută la prevenirea pietrelor la rinichi

Acidul citric din lămâi poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Citratul, o componentă a acidului citric, face, în mod paradoxal, ca urina să fie mai puțin acidă și poate chiar sparge pietrele mici. Sucul de lămâie conține acid citric, dar poate fi nevoie de cantități mari pentru a crește pH-ul urinei. 120 ml de concentrat de suc de lămâie poate fi amestecat cu apă ca supliment alimentar la alte medicamente pentru prevenirea pietrelor la rinichi.

Poate ajuta la digestie

Consumul de apă cu lămâie înainte de mese poate ajuta și îmbunătăți digestia. Într-adevăr, s-a demonstrat că acidul citric din sucul de lămâie stimulează secreția de acid gastric, un lichid digestiv produs în stomac care permite organismului să descompună și să digere alimentele. Într-un studiu din 2021, participanții au băut 300 ml de apă sau apă cu lămâie înainte de mese timp de patru săptămâni. Cercetătorii au prelevat probe de scaun înainte și după perioada de testare, iar microbiota intestinală a participanților a fost analizată.

Autorii studiului au descoperit că apa cu lămâie consumată înainte de masă pare să favorizeze digestia și peristaltismul, contracțiile asemănătoare unor valuri care ajută la deplasarea alimentelor prin tractul digestiv. Cu toate acestea, sunt necesare alte studii la scară largă pentru a înțelege pe deplin efectele apei cu lămâie asupra digestiei.

Cum se prepară apa de lămâie

Pentru a face apă cu lămâie, stoarceți o jumătate de lămâie în 240 ml de apă caldă sau rece.

Puteți adăuga mai multă aromă sau un beneficiu pentru sănătate adăugând

câteva crenguțe de mentă o linguriță de miere crudă o felie de ghimbir proaspăt un vârf de cuțit de scorțișoară un vârf de cuțit de turmeric

De asemenea, puteți adăuga felii de alte produse proaspete, cum ar fi lămâi verzi, portocale sau felii de castraveți. Întotdeauna spălați-le bine înainte de a le tăia.

A avea la îndemână cuburi de gheață cu lămâie este o modalitate excelentă de a adăuga rapid lămâie în apă. Pur și simplu stoarceți suc proaspăt de lămâie în tăvițe de cuburi de gheață și congelați. Aruncați câteva cuburi într-un pahar de apă rece sau caldă, după cum este necesar. Vă puteți începe dimineața cu o cană de apă caldă cu lămâie și puteți păstra în frigider un ulcior de apă infuzată cu câteva felii de lămâie pentru a o bea pe parcursul zilei.

Efecte secundare ale apei de lămâie

Apa cu lămâie este, în general, sigură de băut, dar există câteva efecte secundare potențiale de care trebuie să fiți conștienți. Lămâia conține acid citric, care, în timp, poate eroda smalțul dinților. Pentru a limita acest risc, beți apă cu lămâie printr-un pai și clătiți-vă gura cu apă curată după aceea. În plus, se știe că citricele cresc producția de acid gastric și pot provoca arsuri la stomac la unele persoane.

Apa cu lămâie este o băutură răcoritoare și o modalitate ușoară de a adăuga vitamina C și antioxidanți în dieta ta. Adăugarea unui strop de lămâie în apă o poate face mai atrăgătoare, ceea ce vă poate ajuta să renunțați la băuturile sportive și sucurile de fructe zaharoase.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, apa cu lămâie poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și chiar la promovarea pierderii în greutate.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu