Se spune dintotdeauna că primăvara schimbă sângele, dar pentru mulți oameni sosirea anotimpului se traduce prin slăbiciune și oboseală inexplicabilă pe tot parcursul zilei. Aceasta se numește astenie de primăvară.
Ce este mai exact astenia de primăvară?
Astenia de primăvară este o stare de oboseală, energie scăzută, dispoziție scăzută sau chiar amețeli și simptome depresive care apare odată cu sosirea primăverii. Trebuie remarcat faptul că, deși este un fenomen destul de frecvent, nu este în sine un diagnostic medical.
Aceasta se datorează faptului că, deși există multe persoane în general care pretind că experimentează unele dintre simptomele menționate, nu există suficientă consecvență în aceste rapoarte pentru a defini în mod clar un set caracteristic de simptome. Iar acest lucru explică în mare măsură de ce cauzele problemei sunt la fel de difuze.
Toate tipurile de explicații
Din punct de vedere academic, astenia de primăvară a avut tendința de a fi văzută ca o tulburare temporară de adaptare la noile condiții ale sezonului. Aceasta include un număr mare de variabile de tot felul: schimbarea vremii, creșterea temperaturilor, zile mai lungi, prezența crescută a alergenilor în aer…
Multe dintre aceste teorii sunt cuprinse într-un articol publicat în revista Medical Biorythmology, care propune, de asemenea, o explicație hormonală legată de durata orelor de lumină naturală.
Potrivit acestei ipoteze, organismul rezervă serotonină (un neurotransmițător esențial pentru bunăstarea psihică și somn) în perioadele cu mai puțină lumină, pentru a facilita odihna, și secretă endorfine și dopamină (legate, în schimb, de o activitate mai intensă) pe măsură ce zilele se prelungesc.
Chiar dacă acest lucru poate părea paradoxal, articolul susține că acest dezechilibru al neurotransmițătorilor înrăutățește calitatea odihnei, producând simptomele pe care oamenii raportează că le experimentează.
Au fost propuși chiar și diverși factori sociali și culturali pentru astenia de primăvară, cum ar fi o creștere a activității sociale odată cu sosirea primăverii.
Indiferent de caz, știința medicală a transmis, în general, un mesaj de liniștire pentru persoanele care se confruntă cu astenia de primăvară; că toate acestea sunt simptome minore și trecătoare.