Avertizează de accidente vasculare cerebrale? Iată câteva dintre simptomele care ar trebui să fie un motiv de alarmă

Adesea, accidentele vasculare cerebrale par să apară fără avertisment; primele semne pe care le vedem indică faptul că se întâmplă în acel moment. Cu toate acestea, în unele cazuri, se pare că pot exista unele semne de avertizare înainte de a se produce.

Ce este un accident vascular cerebral?

Un accident vascular cerebral sau, mai corect, un accident vascular cerebral, este ceea ce se întâmplă atunci când fluxul sanguin într-o parte a creierului este blocat sau întrerupt. Atunci când se întâmplă acest lucru, celulele nervoase din acea parte a creierului nu primesc oxigenul și nutrienții de care au nevoie pentru a supraviețui.

Este o urgență medicală care, nu este surprinzător, necesită tratament imediat. Recunoașterea simptomelor unui accident vascular cerebral, sau a potențialelor semne de avertizare, poate fi cheia pentru a obține asistență medicală cât mai repede posibil.

Acestea sunt câteva dintre posibilele semne prevestitoare ale accidentului vascular cerebral, compilate de portalul de știri despre sănătate Healthline.

Cefalee severă

După cum s-a menționat mai sus, primele semne ale accidentului vascular cerebral sunt adesea cele care apar după ce accidentul vascular cerebral s-a produs deja. Cu toate acestea, în unele cazuri, un anumit tip de durere de cap poate servi ca un avertisment timpuriu.

Un studiu din 2020 publicat în The Journal of Headache and Pain și citat de Healthline a constatat, pe un eșantion de 550 de adulți, că, în 15% din cazuri, o „durere de cap sentinelă” (adică o durere de cap care precede un eveniment patologic) a apărut în săptămâna anterioară accidentului vascular cerebral. Autorii notează că aceste dureri de cap au fost fie de natură severă, fie „distincte” de durerile de cap anterioare.

O altă caracteristică notabilă este că aceste „dureri de cap sentinelă” au durat adesea până la apariția simptomelor de accident vascular cerebral. De asemenea, s-a constatat că participanții care au prezentat acest simptom înainte de un accident vascular cerebral au fost mai predispuși să fi suferit de fibrilație atrială (un tip caracteristic de aritmie cardiacă).

Durerile de cap „sentinelă” sunt, de asemenea, considerate un posibil semn al unei rupturi iminente de anevrism, așa că este important să luați în serios orice tip de durere de cap severă sau anormală, deoarece ar putea fi un predictor al unor probleme de sănătate mai grave.

Atac ischemic tranzitoriu (AIT)

Celălalt posibil avertisment al unui viitor accident vascular cerebral este un AIT, adesea numit „mini-atac cerebral”. Acesta apare atunci când, la fel ca în cazul unui accident vascular cerebral, fluxul sanguin către o parte a creierului este întrerupt temporar, dar numai pentru o perioadă suficient de scurtă pentru a nu provoca leziuni permanente.

Astfel, deși simptomele unui AIT se aseamănă cu cele ale unui accident vascular cerebral (tulburări de vorbire, incapacitatea de a vorbi, comportament anormal, pierderea mobilității unei părți a feței sau a corpului, pierderea coordonării, dureri de cap puternice etc.), acestea dispar de obicei într-o oră. În cazuri rare, unele dintre simptome pot persista timp de până la 24 de ore.

Marea greșeală, în aceste cazuri, este să te lași dus de val de dispariția simptomelor și să nu apelezi de urgență la asistență medicală, deoarece apariția acestor episoade indică o probabilitate foarte mare de apariție ulterioară a unui accident vascular cerebral. De fapt, se estimează că aproximativ o treime dintre persoanele care suferă un AIT vor suferi un accident vascular cerebral în viitor.

De fapt, un studiu publicat recent în JAMA Network Open a confirmat, explică Healthline, că, deși un AIT este într-adevăr considerat un precursor al unui accident vascular cerebral, numărul persoanelor care suferă un accident vascular cerebral în termen de 90 de zile de la un AIT a scăzut în ultimii ani. Acest lucru, consideră autorii, indică faptul că măsurile preventive luate după un AIT sunt eficiente în reducerea probabilității unui accident vascular cerebral ulterior.

Rosalie Rung. Există semne de avertizare înainte de un accident vascular cerebral?. Healthline (2023). Consultați online ro https://www.healthline.com/health/stroke/are-there-warning-signs-days-before-a-stroke el 23/05/2023.

Lebedeva, E.R., Ushenin, A.V., Gurary, N.M. et al. Cefaleea sentinelă ca simptom de avertizare a accidentului vascular cerebral ischemic. J Headache Pain (2020). https://doi.org/10.1186/s10194-020-01140-3

Lioutas V, Ivan CS, Himali JJ, et al. Incidența atacului ischemic tranzitoriu și asocierea cu riscul de accident vascular cerebral pe termen lung. JAMA (2021). DOI:10.1001/jama.2020.25071

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu