Avocado, calorii și beneficii pentru sănătate: Cum te ajută în nutriție

Avocado este un fruct bogat în calorii și grăsimi mono-nesaturate, precum acizii grași oleici, acizi palmitoleici, acizi grași linoleici, fiind foarte bogat în fibre alimentare, vitamine și minerale.

Avocado este bogat în vitamine, precum A, E și K, ce sunt concentrate în pulpă, dar și în minerale, precum fier, cupru, magneziu și mangan.

De asemenea, conține mai mulți antioxidanți poli-fenolici, precum ficryptoxanthina, luteina, zeaxantina, beta și alfa caroten în cantități mici.

Consumul de avocado ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) și duce la creșterea colesterolul bun (HDL), ajutând în prevenirea bolilor coronariene și accidentelor vasculare cerebrale.

Avocado este o sursă excelentă de fibre alimentare solubile, 100 g de fructe oferind 6.7 g sau aproximativ 18% din aportul zilnic recomandat. Fibrele ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge și previne constipația.

100 de grame de avocado conțin, pe lângă apă și alte substanțe: 1,96 grame de proteine, 15,4 grame lipide, 8,64 de grame de carbohidrați, 6,8 grame fibre, 13 mg Calciu, 29 mg Magneziu, 54 mg Fosfor, 8 mg Sodiu sau 0,68 mg Zinc. În ceea ce privește vitaminele, în 100 de grame de avocado se regăsesc: 8,80 mg de Vitamina C, 0,29mg Vitamina B 6, Vitamina E – 1,97 mg. De asemenea, nu conține deloc colesterol.

Tocmai de aceea, nutriționiștii recomandă avocado ca ingredient în multe diete deoarece accelerează metabolismul și ajută organismul în controlul grăsimilor din sânge.

Câte calorii are avocado

Un fruct de avocado întreg are aproximativ 130 de grame. Calculat la 100 de grame de fruct, acesta are 167 de calorii.

Deși este un fruct, avocado este folosit în multe rețete sărate sau condimentate. Avocado poate fi consumat atât crud, cât și preparat termic.

Cea mai cunoscută rețetă cu avocado este guacamole, un sos care se poate pune ca garnitură pentru mai multe preparate. Avocado se pisează într-un mojar până se obține o pastă omogenă, apoi se adaugă un cățel de usturoi, ceapă roși, chili verde, zeama de la o lămâie, sare și piper.

În unele țări, avocado în combinație cu roșiile se numește salsa. De asemenea, în Mexic, sosul guacamole se prepară doar din fructul de avocado pisat, la care se mai poate adăuga lapte sau smântână.

Poate fi folosit avocado în diete?

Avocado are multe calorii și grăsimi și, totuși, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Cercetătorii au demonstrat că avocado nu crește riscul de creștere în greutate.

Unul dintre motivele pentru care consumul de avocado a fost asociat cu o greutate corporală mai scăzută se datorează faptului că oamenii consumă avocado cu alte alimente sănătoase cum ar fi alte fructe, legume, cereale integrale, leguminoase etc.

Avocado este considerat un aliment sănătos pentru inimă, deoarece este o sursă de grăsimi nesaturate, fibre, potasiu și magneziu. Avocado oferă în mod natural nutrienți care pot ajuta la scăderea colesterolului, trigliceridelor și la tensiunea arterială.

Consumul de avocado scade semnificativ trigliceridele din sânge, colesterolul LDL și colesterolul total. Cercetătorii recomandă înlocuirea altor grăsimi cu avocado pentru o sănătate mai bună a inimii, precizând că avocado crește semnificativ colesterolul HDL și reduce trigliceridele din sânge cu peste 20%. Un nivel mare de colesterol HDL este considerat sănătos pentru inimă și scade riscul de boli cardiovasculare.

Articol util? Dă-l mai departe!