Bacterii intestinale specifice pe care trebuie să le răsfeți dacă vrei să slăbești

Potrivit unui nou studiu, microbiomul poate influența modul în care organismul răspunde la dietele de slăbire. Într-adevăr, cercetări recente sugerează că compoziția microbiomului intestinal poate prezice probabilitatea ca o persoană să devină obeză sau succesul dietei sale. Genele din microbiomul intestinal asociate cu replicarea bacteriană și cu descompunerea carbohidraților și a proteinelor au prezis răspunsul la pierderea în greutate.

Microbiomul intestinal este alcătuit din diferite bacterii, ciuperci și alte microorganisme care locuiesc în tractul digestiv, a căror compoziție variază de la un individ la altul. Unii experți consideră că microbiomul intestinal poate influența în mod semnificativ bunăstarea generală a unei persoane prin modularea metabolismului, a funcției imunitare și a sănătății mentale. Acești microbi intestinali influențează metabolismul energetic prin reglarea metabolismului glucozei, a apetitului și a depozitării grăsimilor. Studiile pe animale și la om au arătat că modificările în compoziția și funcția microorganismelor intestinale sunt asociate cu obezitatea și diabetul.

Bacterii care ajută sau împiedică pierderea în greutate

Cercetătorii au identificat genele care erau cele mai abundente în microbiota intestinală a persoanelor înainte ca acestea să participe la un program de slăbire. Pe baza funcțiilor biologice ale acestor gene, cercetătorii au reușit să deducă profilul funcțional al întregului microbiom intestinal. Aceștia au constatat că profilul funcțional al genelor din microbiota intestinală la începutul programului de slăbire a prezis capacitatea individului de a pierde în greutate. În special, între indivizii care au slăbit și cei care au rezistat pierderii în greutate, a existat o diferență în ceea ce privește abundența genelor din microbiom care, după cum știu oamenii de știință, influențează metabolismul uman. Această lucrare ar putea duce la diagnosticarea persoanelor care ar putea răspunde la intervenții ușoare privind stilul de viață sau a celor care ar putea avea nevoie de intervenții mai radicale pentru a pierde în greutate.

Aceste constatări indică organismele și genele responsabile pentru succesul sau rezistența la pierderea în greutate, ceea ce ar putea ghida viitoarele intervenții pentru a transforma microbiomii rezistenți la pierderea în greutate în microbiomi permeabili la pierderea în greutate. Studiul este publicat în revista mSystems.

IMC de bază și pierderea în greutate

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat date de la 105 persoane care s-au înscris într-un program de wellness comportamental. Cercetătorii au colectat informații despre participanți, inclusiv greutatea și indicele de masă corporală (IMC), o valoare care utilizează înălțimea și greutatea unei persoane pentru a estima grăsimea corporală. De asemenea, au examinat probe de sânge la începutul studiului și la 6-12 luni după începerea programului.

Cercetătorii au colectat, de asemenea, informații privind dieta și probe de scaun la începutul programului de wellness. Aceștia au folosit probele de sânge pentru a evalua nivelurile de diferiți metaboliți și proteine și au folosit probele de scaun pentru a determina compoziția și funcția microbiotei intestinale.

Cercetătorii au evaluat, de asemenea, diferențele în ceea ce privește funcția microbiotei intestinale folosind analiza metagenomică. În loc să caracterizeze genomul fiecărei specii de microorganisme, o analiză metagenomică constă în identificarea celor mai abundente gene din întreaga comunitate de microorganisme care alcătuiesc microbiota intestinală. Identificarea celor mai abundente gene poate ajuta la prezicerea funcției întregului microbiom intestinal.

Modificări ale markerilor metabolici din sânge

Utilizând probe de sânge prelevate înainte și după intervenția de pierdere în greutate, cercetătorii au comparat modificările nivelurilor de markeri metabolici în grupurile care au pierdut în greutate și în cele care nu au pierdut în greutate. Aceștia au constatat că grupul care a pierdut în greutate a prezentat o creștere a nivelului de adiponectină în comparație cu grupul cu greutate stabilă. Grăsimea secretă hormonul adiponectină, iar nivelurile crescute ale acestei proteine sunt asociate cu pierderea în greutate. Grupul de pierdere în greutate a prezentat, de asemenea, niveluri reduse a șase proteine, despre care oamenii de știință au arătat anterior că sunt asociate cu inflamația, obezitatea și alte tulburări metabolice. Prin urmare, pierderea în greutate a fost asociată cu o îmbunătățire a profilului metabolic și imunitar al indivizilor.

Microbiota intestinală: un factor major în pierderea în greutate

Cercetătorii au constatat că gradul de pierdere în greutate nu a fost corelat cu obiceiurile alimentare de bază sau cu nivelurile metabolitelor din sânge. Nivelurile unei singure proteine asociate obezității din sânge, ligandul KIT, au fost asociate pozitiv cu rezistența la pierderea în greutate. În schimb, o serie de caracteristici inițiale au fost asociate cu IMC-ul de bază al participanților. Deși cercetătorii nu au găsit nicio asociere între compoziția microbiomului și pierderea în greutate, nivelurile a 31 de gene ale microbiomului au fost asociate cu pierderea în greutate. Cu alte cuvinte, profilul genetic al microbiomului a fost un predictor mai bun al pierderii în greutate decât obiceiurile alimentare de bază sau nivelurile sanguine ale metaboliților și proteinelor. În general, autorul principal Christian Diener, PhD, concluzionează: „Microbiomul intestinal este un jucător important în modularea succesului sau eșecului unei intervenții de pierdere în greutate”.

Bacteriile din familia Prevotella favorizează pierderea în greutate

Cea mai abundentă clasă de gene ale microbiomului în grupul care a pierdut în greutate a fost cea asociată cu sinteza peretelui celular bacterian. Creșterea sintezei peretelui celular are loc în timpul replicării bacteriene. Cercetătorii au constatat că ratele de replicare bacteriană au fost într-adevăr mai mari în grupul de pierdere în greutate decât în grupul de non-pierdere în greutate. În plus, bacteriile aparținând genului Prevotella au fost în mare măsură responsabile pentru rata crescută de replicare în grupul de pierdere în greutate.

Cercetările anterioare au arătat că persoanele cu niveluri mai ridicate de Prevotella în intestin au mai multe șanse să piardă în greutate cu o dietă bogată în fibreL

Semnătura funcțională a genelor metagenomice intestinale de bază asociată cu răspunsuri variabile de pierdere în greutate după o intervenție de stil de viață sănătos la oameni

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu