Balonarea este un eveniment comun pe care mulți oameni îl experimentează după ce consumă anumite alimente sau mănâncă prea mult. Este un răspuns normal al organismului și nu trebuie să vă simțiți jenat de acest lucru. Cu toate acestea, dacă vă găsiți balonat frecvent, este important să luați notă de orice simptom însoțitor.
Un motiv posibil pentru balonare este consumul excesiv de alimente bogate în fibre, în special pentru cei care nu sunt obișnuiți cu o dietă bogată în fibre. În plus, alimentele care fermentează, cum ar fi fasolea, varza, broccoli, roșiile și unele produse lactate, pot duce, de asemenea, la balonare și gaze la unele persoane.
Intoleranțele alimentare afectează aproximativ 20% din populația generală și pot contribui la balonare. Înghițirea excesivă de aer în timpul meselor este un alt factor care poate provoca balonare. În cazuri mai grave, balonarea persistentă poate indica probleme de sănătate subiacente care necesită asistență medicală.
Afecțiuni precum boala celiacă, care implică intoleranța la gluten, și sindromul colonului iritabil pot provoca balonare persistentă, împreună cu alte simptome digestive. Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă, pot duce, de asemenea, la balonare cronică, diaree și sângerare rectală.
Balonarea persistentă, mai ales atunci când este însoțită de simptome precum pierderea inexplicabilă în greutate, sângerare rectală sau dureri abdominale severe, ar putea fi un semn de avertizare a unor afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de stomac sau de colon.
Dacă vă confruntați cu aceste simptome, este esențial să consultați imediat un medic pentru o evaluare și un tratament adecvat.
Testele medicale pe care un specialist le poate recomanda includ endoscopia superioară pentru anumite simptome alarmante, markerii bolii celiace pentru a evalua malabsorbția grâului și a glutenului și imagistica abdominală pentru afecțiuni precum boala Crohn sau suspiciunea de dismotilitate a intestinului subțire.
Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale în gestionarea și, eventual, vindecarea bolilor grave.