Beneficiile ridichilor pentru ficat și vezica biliară

Natura ne-a răsfățat cu o mare varietate de alimente bogate în culori, dar și în vitamine și oligoelemente. Această bogăție este benefică atât pentru piele, în special, cât și pentru sănătate, în general. În plus, pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată, se recomandă consumul de porții mari de fructe și legume.

Nici o legumă nu trebuie exclusă, nici măcar cele mai mici, cum ar fi ridichea. Descoperiți diversele beneficii ale ridichii asupra sănătății dumneavoastră.

Ridichea face parte din familia cruciferelor, din care fac parte conopida, varza de Bruxelles, broccoli etc. Această legumă rădăcinoasă se găsește în diferite culori: roșu, negru sau alb.

Ridichea este bogată în minerale, cum ar fi potasiul, care este important pentru contracția inimii și pentru echilibrul sistemului nervos, calciu, mineral esențial pentru dezvoltarea și întărirea oaselor, sau magneziu, care ajută la relaxarea musculară.

De asemenea, are un conținut ridicat de vitamine, printre care:

Vitamina B9: aceasta este foarte importantă pentru reînnoirea celulelor și joacă un rol important în creșterea copiilor.

Vitamina C: pe lângă faptul că ne stimulează energia, această vitamină facilitează absorbția fierului pe care îl consumăm din alimente, ajută la formarea colagenului și stimulează sistemul imunitar.

Pe lângă conținutul său de diverși antioxidanți care ajută la menținerea sănătății inimii și a vaselor sale, ridichea conține și fibre alimentare, care facilitează digestia și tranzitul intestinal.

Ca și castraveții, conținutul de apă al ridichilor este foarte important: conțin între 93% și 95% apă, lucru care menține organismul bine hidratat.

Bonus: ridichile conțin puține calorii. Sunt doar 14 kcal la 100 g. Este, așadar, un bun aliat al slăbitului, pe lângă faptul că este un bun aperitiv și un inhibitor natural al apetitului.

Efectele nesperate ale ridichii negre

Pentru a avea grijă de vezica biliară și de ficat, consumați ridiche neagră.

Această ridiche de culoarea abanosului este recomandată pentru proprietățile sale prin care favorizează secreția biliară prin facilitarea evacuării bilei în intestin. Un studiu publicat de Preventive Nutrition and Food Science arată în acest sens cum ridichea neagră favorizează funcția biliară și chiar cea hepatică.

Rădăcina neagră ajută, așadar, la depășirea tulburărilor digestive de origine biliară, dar și hepatică, adică datorate unei funcții hepatice deficitare. Organismul este astfel detoxificat, iar ficatul și vezica biliară sunt drenate. Mai mult, un alt studiu, publicat de BMC Complementary Medicine and Therapies, arată că legumele crucifere, cum ar fi ridichile negre, ajută ficatul în funcția sa de detoxifiere. Asta, pentru că ajută acest organ să scape de toxinele care se acumulează în organism și să le elimine sub formă de bilă sau scaun.

Cum se consumă ridichea neagră

Sub formă de suc

Ridichea neagră poate fi consumată în diferite moduri. De exemplu, sub formă de suc, care vă va ajuta să vă detoxifiați organismul. Pentru aceasta, veți avea nevoie de o ridiche neagră și de un măr, pentru a da sucului mai multă aromă.

Curățați și tăiați ridichea în cuburi, iar mărul în sferturi. Puneți-le în blender, colectați sucul și ați terminat!

Puteți înlocui mărul cu morcovi și adăugați ½ bulb de fenicul pentru un suc de detoxifiere.

Sub formă de salată

Rădăcina neagră poate fi consumată și crudă sau în salate. Pentru a face o salată ușoară pentru 4 persoane, veți avea nevoie de:

  • 1 ridiche neagră
  • 2 morcovi
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură de ghimbir ras

Se amestecă într-un bol sare, ghimbirul ras și cățelul de usturoi decojit și presat într-un bol, apoi adăugați uleiul de măsline și sucul de lămâie și amestecați amestecul ca dressing pentru salată. Într-o salatieră puneți morcovii decojiți și rași și ridichea neagră, adăugați sosul și amestecați totul. Apoi nu vă rămâne decât să serviți și să vă bucurați de acest preparat rapid.

Trase la tigaie

Dacă vă deranjează iuțeala înțepătoare a ridichii, puteți opta pentru tigaie. Puteți să sotați ridichi negre tocate într-o tigaie cu puțin ulei de măsline și sare. Acoperiți apoi tigaia și gătiți la foc mediu timp de aproximativ 8 minute, amestecând ridichile din când în când pentru a nu se arde.

Puteți adăuga ierburi aromatice, cum ar fi rozmarin sau cimbru, sau pur și simplu adăugați usturoi. Depinde de dumneavoastră cum vă bucurați de acest aliment care va face un mare bine sănătății dumneavoastră. Ficatul și vezica biliară nu vor face decât să vă mulțumească.

Cu toate acestea, persoanele cu un intestin sensibil sau care suferă de sindromul colonului iritabil ar trebui să limiteze consumul, deoarece ridichea, ca toate legumele crucifere, poate provoca balonare.

Articol util? Dă-l mai departe!