Boli care îți pot schimba tonul vocii

Vocea umană se schimbă pe măsură ce ne dezvoltăm, devenind de obicei mai gravă pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, creșterea nu este singurul factor care influențează înălțimea vocii noastre și există mai multe motive pentru care aceasta poate deveni mai ascuțită, mai profundă sau mai răgușită.

Cauzele disfoniei

Modificarea sunetului vocii din cauza unei patologii se numește disfonie și apare atunci când corzile vocale sunt afectate în mod patologic dintr-un anumit motiv.

Corzile vocale, în special, sunt alcătuite din țesut muscular, astfel încât cea mai frecventă problemă de care pot suferi este pur și simplu o inflamație. Mai rar, pe ele se pot dezvolta tumori sau pot deveni mai rigide, ceea ce afectează, de asemenea, timbrul și înălțimea vocii.

Câteva afecțiuni care cauzează frecvent disfonie includ laringita, disfonia de tensiune musculară, anumite tulburări neurologice, polipi, chisturi sau noduli pe corzile vocale (leziuni necanceroase), tumori pe corzile vocale (leziuni precanceroase sau canceroase), paralizia sau slăbiciunea corzilor vocale și pete albe (leucoplazie).

În mod normal, aceste probleme duc la o voce mai groasă, așa că este rar ca vocea să devină mai ascuțită ca urmare a unei afecțiuni (acest lucru se poate întâmpla la inhalarea anumitor gaze, cum ar fi heliul). În acest sens, disfonia nu trebuie confundată cu puberfonia, o afecțiune în care schimbarea obișnuită a înălțimii vocii nu apare în timpul adolescenței.

Importanța de a avea grijă de vocea ta

Cu toate că oricine poate fi afectat de probleme care cauzează disfonie, există o serie de factori care sunt asociați cu un risc mult mai mare de disfonie.

Multe dintre acestea nu sunt modificabile, ci au legătură cu caracteristicile fizice ale fiecărei persoane, cu procesele normale ale organismului sau cu suferința de anumite boli. Cu toate acestea, multe altele sunt legate de stilul de viață al fiecărei persoane, motiv pentru care este important să adoptăm obiceiuri sănătoase menite să ne îngrijească vocea.

Câțiva dintre acești factori de risc includ îmbătrânirea, consumul de alcool, alergiile, boala de reflux gastro-esofagian, răcelile și infecțiile respiratorii superioare, curățarea inadecvată a gâtului pe o perioadă lungă de timp, anumite afecțiuni neurologice, stresul, intervențiile chirurgicale și traumatismele din partea din față a gâtului, strigătul, fumatul, consumul de alcool, cancerul la gât, deshidratarea gâtului, problemele tiroidiene și utilizarea greșită a vocii.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu