Cancerul limbii: simptome și cauze

Semnele vizibile ale acestui tip de cancer sunt o rană pe limbă care nu se vindecă, o limbă dureroasă sau dificultăți la înghițire. În Franța, acesta este cel mai frecvent tip de cancer, afectând adesea bărbații cu vârsta de peste 50 de ani.

Care sunt cauzele cancerului de limbă?

Cercetătorii științifici nu înțeleg pe deplin de ce unii oameni dezvoltă această infecție a limbii. Cu toate acestea, mai mulți factori pot crește riscul de a dezvolta această boală. Acești factori includ:

  • Fumător activ
  • Consumul excesiv de alcool
  • O dietă săracă, săracă în fructe și legume, dar bogată în carne roșie sau alimente procesate
  • Infecția cu papilomavirus uman (HPV)
  • Igiena orală precară sau alți factori care afectează gura, cum ar fi dinții zimțați care pot provoca iritații

Semnele bolii

În stadiile incipiente ale cancerului, este posibil să nu observați niciun simptom. Dar, de obicei, se manifestă sub forma unei răni pe limbă care se vindecă greu și care sângerează ușor. De asemenea, este posibil să simțiți durere în gură sau în limbă.

Alți indici includ :

  • O pată roșie sau albă pe membrana mucoasă a gurii sau a limbii
  • Senzația de durere la înghițire
  • Amorțeală a gurii
  • Dureri persistente în gât
  • Sângerare din limbă fără o cauză aparentă
  • Dificultate în mișcarea maxilarului sau a limbii
  • Îngroșarea membranei mucoase a gurii
  • Proteze dentare care nu se mai potrivesc corect

Persoanele cu cel mai mare risc de cancer la nivelul gurii, cum ar fi cele care fumează sau beau în exces, ar trebui să fie atente la toate aceste semne. Dacă prezintă oricare dintre aceste simptome, ar trebui să consulte imediat un medic pentru a le fi examinată gura.

Cum este detectat?

Pentru a depista cancerul de limbă, medicul dumneavoastră va examina mai întâi istoricul medical. El sau ea vă poate întreba dacă aveți antecedente familiale de boală, dacă fumați sau beți și dacă ați fost vreodată testat pozitiv pentru virusul HPV. El va efectua apoi o examinare fizică a gurii dumneavoastră pentru a diagnostica semnele de cancer, cum ar fi ulcerele nevindecate. De asemenea, el va examina ganglionii limfatici din apropiere pentru a vedea dacă sunt umflați.

Dacă medicul dumneavoastră identifică semne de cancer al limbii, va efectua o biopsie a zonei suspecte. Aceasta presupune îndepărtarea unei mici bucăți de țesut afectat de cancer. Acest lucru se face adesea sub anestezie locală. Țesutul îndepărtat este apoi testat într-un laborator. Dacă rezultatul este pozitiv, medicul vă poate cere să faceți o tomodensitometrie pentru a evalua profunzimea bolii și cât de mult s-a răspândit.

Poate fi avertizat?

Nu este posibil să se prevină apariția cancerului de limbă. Cu toate acestea, dacă observați oricare dintre semnele de cancer, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră cât mai curând posibil. Într-adevăr, dacă boala este diagnosticată cât mai devreme posibil, urmată de tratament, perspectivele de vindecare sunt favorabile.

Dar există și obiceiuri de viață proaste pe care le puteți controla pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de limbă. Pentru a face acest lucru, este recomandabil să :

  • Cesser de fumer
  • Evitați produsele din tutun de mestecat
  • Limitați consumul de alcool sau evitați-l cu totul
  • Consumați o dietă sănătoasă și variată, cu multe fructe și legume
  • Mențineți o bună igienă dentară prin periajul regulat și vizitarea unui dentist la fiecare șase luni, dacă este posibil.
  • Primiți un tratament complet cu vaccinul HPV

Tratamentul bolii

Tratamentul cancerului de limbă depinde de mărimea tumorii, de localizarea acesteia, de invazia locală, de starea generală și de istoricul medical al pacientului. Tratamentul principal rămâne îndepărtarea sau tăierea întregii tumori. În principal, tumorile mai mari trebuie îndepărtate printr-o operație chirurgicală numită glosectomie parțială, în care se îndepărtează o parte din limbă. În cazul în care chirurgii îndepărtează o bucată mare de limbă, aceștia pot reconstrui o parte din ea. În timpul acestei operații, medicul dumneavoastră va îndepărta o bucată de piele dintr-o altă parte a corpului și o va folosi pentru a vă reconstrui limba.

Rețineți că glosectomia poate avea efecte secundare semnificative, inclusiv dificultăți în a mânca, respira, înghiți sau vorbi. În acest caz, un logoped sau un dietetician vă poate ajuta să învățați să vă adaptați la aceste schimbări.

De asemenea, după operație poate fi necesară radioterapia pentru a se asigura că toate celulele canceroase sunt eliminate. Acest tip de tratament distruge celulele canceroase cu ajutorul unor raze sau particule de mare energie. Radioterapia este, de asemenea, una dintre principalele opțiuni de tratament în cazurile rare în care chirurgia nu este posibilă.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda chimioterapia pentru a vă trata cancerul în combinație cu chirurgia și radioterapia.

În cazul în care cancerul recidivează sau se răspândește, utilizarea imunoterapiei devine esențială pentru a combate cancerul.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu