Canicula: 7 băuturi bogate în electroliți pentru a preveni deshidratarea

Deshidratarea poate avea multe efecte dăunătoare asupra organismului nostru, iar menținerea unui echilibru hidric bun este esențială pentru a rămâne sănătoși. Apa este principala componentă a corpului nostru și joacă un rol crucial în multe funcții vitale. Cu toate acestea, în timpul unei activități intense sau în timpul unor boli, cum ar fi vărsăturile sau diareea, putem pierde electroliți importanți care ajută la menținerea acestui echilibru de lichide. Din fericire, există băuturi bogate în electroliți care ne pot ajuta să restabilim acest echilibru și să prevenim deshidratarea. Vom explora opt dintre aceste băuturi și modul în care acestea pot fi benefice pentru sănătatea și bunăstarea noastră.

1. Apa de nucă de cocos

Apa de cocos este o băutură bogată în mod natural în electroliți și este adesea considerată una dintre cele mai bune opțiuni pentru rehidratare. În special, aceasta conține sodiu, potasiu, calciu și magneziu. În plus, este săracă în calorii și zahăr, ceea ce o face o alternativă mai sănătoasă la băuturile răcoritoare și la băuturile energizante. Apa de nucă de cocos poate fi băută ca atare sau poate fi folosită ca bază pentru smoothie-uri sau sucuri.

2. Laptele

Laptele este o altă băutură bogată în electroliți, în special calciu, sodiu și potasiu. De asemenea, conține proteine și carbohidrați, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru recuperarea după un antrenament intens. Laptele poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit în smoothie-uri sau shake-uri proteice.

3. Sucuri de fructe

Unele sucuri de fructe, cum ar fi pepenele galben, sucul de portocale și de cireșe, sunt, de asemenea, bogate în electroliți. În special, acestea conțin potasiu, magneziu și fosfor. Cu toate acestea, este important să rețineți că aceste băuturi sunt adesea bogate în zahăr și sărace în sodiu. Pentru a evita dezechilibrele electrolitice, cel mai bine este să le beți cu moderație și să optați pentru versiuni fără adaos de zahăr.

4. Les smoothies

Smoothie-urile sunt o modalitate excelentă de a amesteca mai multe alimente bogate în electroliți într-o singură băutură. Puteți adăuga fructe, legume, nuci, semințe, leguminoase și produse lactate pentru o băutură delicioasă și nutritivă. Smoothie-urile pot fi consumate înainte sau după antrenament pentru a promova recuperarea musculară și pentru a restabili echilibrul electrolitic.

5. Apă infuzată cu electroliți

Unele mărci oferă ape cu infuzie de electroliți, care reprezintă o opțiune convenabilă, cu puține calorii, pentru restabilirea echilibrului de lichide și electroliți. Cu toate acestea, este important să citiți cu atenție etichetele, deoarece unele dintre aceste băuturi pot conține mult zahăr adăugat. Pentru o opțiune mai sănătoasă, puteți, de asemenea, să vă preparați propria apă infuzată cu electroliți, adăugând fructe și ierburi proaspete în sticla de apă.

6. Tablete de electroliți

Tabletele de electroliți sunt o opțiune practică și accesibilă pentru a vă prepara propria băutură bogată în electroliți. Pur și simplu dizolvați o tabletă în apă și amestecați bine. Aceste tablete conțin, în general, sodiu, potasiu, magneziu și calciu și sunt adesea sărace în calorii, fără adaos de zahăr. Sunt disponibile în multe arome de fructe și pot fi transportate cu ușurință pentru a fi utilizate în deplasare.

7. Băuturi pentru sportivi

Băuturile sportive din comerț sunt adesea folosite de sportivi pentru a-i menține hidratați și energici în timpul antrenamentelor sau al competițiilor. Cu toate acestea, aceste băuturi conțin adesea o mulțime de zahăr adăugat și ingrediente artificiale. Pentru a evita aceste inconveniente, vă puteți prepara propria băutură pentru sportivi folosind suc de fructe 100%, apă de cocos și un vârf de cuțit de sare.

Băuturile bogate în electroliți pot fi utile pentru restabilirea echilibrului de lichide și electroliți în anumite situații, cum ar fi exercițiile fizice intense sau bolile care duc la pierderea de lichide în timpul unui val de căldură. Cu toate acestea, pentru majoritatea persoanelor sănătoase și moderat active, o dietă echilibrată și un aport suficient de apă ar trebui să fie suficiente pentru a menține echilibrul electrolitic. Dacă aveți îndoieli cu privire la hidratarea dumneavoastră sau dacă prezentați semne de deshidratare, cel mai bine este să consultați un profesionist din domeniul sănătății.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu