Care sunt simptomele cancerului de ficat care nu trebuie ignorate?

Cancerul hepatic, după cum sugerează și numele, este un cancer care începe în ficat. Unele cancere se dezvoltă în afara ficatului și se răspândesc în organ. Dar termenul descrie doar cancerul care începe în ficat. Ficatul este situat sub plămânul drept, chiar sub cutia toracică. Este unul dintre cele mai mari organe din corpul uman și are multe funcții esențiale, inclusiv eliminarea toxinelor din organism. În acest articol, explicăm simptomele cancerului de ficat, modul în care se dezvoltă și factorii de risc care pot contribui la apariția acestui cancer. De asemenea, explicăm cele mai bune modalități de a evita boala.

Simptomele cancerului de ficat

O persoană cu cancer de ficat poate avea dureri abdominale, pierdere inexplicabilă în greutate și oboseală. Simptomele cancerului de ficat nu apar, de obicei, decât atunci când boala a ajuns într-un stadiu avansat.

Cancerul hepatic poate provoca următoarele simptome:

– icter, când pielea și ochii devin galbene – dureri abdominale – dureri în apropierea omoplatului drept – pierdere inexplicabilă în greutate – mărirea ficatului, a splinei sau a ambelor – umflarea abdomenului sau acumularea de lichid – oboseală – greață – vărsături – dureri de spate – mâncărimi – febră – senzație de sațietate după o masă mică.

Cancerul hepatic poate provoca, de asemenea, umflarea venelor vizibile sub pielea abdominală, precum și vânătăi și sângerări.

Poate duce, de asemenea, la niveluri ridicate de calciu și colesterol și la un nivel scăzut de zahăr din sânge.

Diferitele stadii ale cancerului de ficat

Pentru a ghida tratamentul și a defini perspectivele cancerului de ficat, medicii împart evoluția acestuia în patru stadii:

Stadiul 1: tumora rămâne în ficat și nu s-a răspândit la un alt organ sau loc. 2: există mai multe tumori mici care rămân toate în ficat sau o tumoare care a ajuns la un vas de sânge. 3: există mai multe tumori mari sau o tumoră care a ajuns la un vas de sânge important. 4: cancerul a făcut metastaze, adică s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Odată ce un medic a diagnosticat și a identificat stadiul cancerului, începe tratamentul.

Principalele cauze ale cancerului de ficat

Medicii nu cunosc încă cauzele exacte ale cancerului de ficat. Cu toate acestea, majoritatea cancerelor hepatice sunt legate de ciroză. Infecția cronică cu virusurile hepatitei B sau C este o cauză foarte frecventă a cancerului de ficat. Persoanele cu oricare dintre cele două tipuri de virusuri au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la ficat decât alte persoane sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că ambele forme pot duce la ciroză.

Anumite boli ereditare ale ficatului, cum ar fi hemocromatoza, provoacă ciroză și cresc, de asemenea, riscul de cancer la ficat.

Alți factori de risc pentru apariția cancerului de ficat includ:

– Diabet de tip 2

Persoanele cu diabet, mai ales dacă au și hepatită sau consumă în mod regulat mult alcool, sunt mai predispuse să dezvolte cancer la ficat.

– Istoricul familiei

Dacă mama, tatăl, fratele sau sora unei persoane a avut cancer la ficat, aceasta are un risc mai mare de a dezvolta ea însăși această boală.

– Consumul mare de alcool

Consumul a mai mult de șase băuturi alcoolice pe zi, pe o perioadă îndelungată, poate duce la ciroză. Aceasta, la rândul său, crește riscul de cancer la ficat.

– Expunerea pe termen lung la aflatoxine

O anumită ciupercă creează o substanță numită aflatoxină. Atunci când mucegaiurile se dezvoltă pe următoarele culturi, acestea pot duce la prezența aflatoxinelor:

– blé – arachides – maïs – noix – soya – cacahuètes

Riscul de cancer la ficat crește doar după o expunere pe termen lung la aflatoxine. Aceste substanțe sunt mai puțin îngrijorătoare în țările industrializate, unde producătorii testează în mod regulat aflatoxinele.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele cu HIV, au de cinci ori mai multe șanse de a dezvolta cancer la ficat decât alte persoane sănătoase.

Obezitatea crește riscul de a dezvolta multe tipuri de cancer. La persoanele care ajung să dezvolte cancer la ficat, obezitatea poate contribui la ciroză și ficat gras.

Aproximativ de trei ori mai mulți bărbați decât femei au cancer de ficat.

Foștii și actualii fumători au un risc mai mare de cancer la ficat decât persoanele care nu au fumat niciodată.

Cui ar trebui să i se acorde prioritate pentru depistarea cancerului hepatic?

Persoanele cu risc ridicat de cancer hepatic ar trebui să se supună unui screening regulat. Printre acestea se numără persoanele care au :

– hepatita B sau C – ciroza legată de alcool – ciroza datorată hemocromatozei, o boală care implică depozite de săruri de fier în țesuturile organismului Cancerul de ficat devine foarte greu de vindecat dacă medicul îl diagnostichează într-un stadiu mai avansat.

Screeningul este singura modalitate eficientă de a detecta cancerul de ficat într-un stadiu incipient, deoarece simptomele cancerului de ficat în fază incipientă sunt fie subtile, fie inexistente.

Perspective: cu cât mai repede, cu atât mai bine

Perspectivele pentru cancerul hepatic sunt slabe. Adesea, oamenii identifică cancerul de ficat într-un stadiu tardiv.

Înainte ca cancerul hepatic să se răspândească de la locul de origine, rata de supraviețuire la 5 ani este de 31%. Acest lucru înseamnă că 31% dintre persoanele diagnosticate de medici cu cancer de ficat vor supraviețui cel puțin cinci ani după diagnosticare. Odată ce cancerul se răspândește la țesuturile învecinate, rata de supraviețuire scade la 11%. Într-un stadiu mai avansat, când cancerul hepatic se răspândește la organe îndepărtate, această rată scade la 2%. Acesta este motivul pentru care este atât de importantă depistarea regulată a persoanelor cu risc ridicat de cancer hepatic.

Tratamentul pentru cancerul de ficat implică adesea o intervenție chirurgicală intensivă, cu un risc ridicat de complicații. Acest lucru poate afecta și mai mult perspectivele unei persoane cu cancer de ficat.

Cum să prevenim cancerul de ficat

Cancerul hepatic are o rată de supraviețuire scăzută în comparație cu alte tipuri de cancer. Cu toate acestea, oamenii își pot reduce riscul de a contracta boala. De asemenea, își pot îmbunătăți șansele de depistare precoce.

Nu există nicio modalitate de a preveni complet cancerul de ficat, dar următoarele măsuri pot ajuta la reducerea riscului.

1 Consum moderat de alcool

Consumul regulat și prelungit de cantități mari de alcool crește considerabil riscul de ciroză și cancer hepatic. Moderația sau abținerea de la consumul de alcool poate reduce semnificativ riscul apariției cancerului hepatic.

2 Limitarea consumului de tutun

Aceasta poate ajuta la prevenirea cancerului de ficat, în special la persoanele cu hepatită B și C.

3 Vaccinarea împotriva hepatitei B

Următoarele persoane ar trebui să ia în considerare vaccinarea împotriva hepatitei :

-dependenții de droguri care împart ace de seringi -persoanele care au relații sexuale neprotejate cu mai mulți parteneri

asistente medicale, medici, dentiști și alte cadre medicale a căror activitate crește riscul de infectare cu hepatita B – cei care călătoresc frecvent în regiuni ale lumii în care hepatita B este frecventă

Nu există o modalitate sigură de prevenire a hepatitei C și nici un vaccin împotriva virusului. Cu toate acestea, utilizarea prezervativului în timpul actului sexual poate contribui la reducerea riscului de infectare.

4 Menținerea unei greutăți corporale sănătoase

Obezitatea este un factor de risc, deoarece ficatul gras și ciroza pot duce la cancer de ficat și diabet. Îngrijirea sănătății fizice și menținerea unei greutăți corporale moderate pot contribui la reducerea riscului de cancer hepatic.

5 Tratarea afecțiunilor subiacente

Anumite alte boli pot duce la apariția cancerului de ficat, cum ar fi diabetul și hemocromatoza. Tratarea acestor afecțiuni înainte ca ele să se transforme în cancer hepatic poate reduce riscul de complicații.

Poate fi prevenit cancerul de ficat? (2019).

Cancer de ficat. (2017).

Factori de risc pentru cancerul hepatic. (2019).

Ratele de supraviețuire a cancerului hepatic. (2019).

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu