În primul rând, dacă frecvența urinării devine deranjantă (de exemplu, dacă vă trezește noaptea sau vă perturbă activitățile zilnice), ar trebui să căutați ajutor.
Același lucru este valabil și pentru senzația de urgență la urinare sau incontinență, care interferează cu viața de zi cu zi. Nu vă jenați, aceste probleme sunt incredibil de frecvente și pot fi adesea tratate (prin metode nemedicinale) pentru a vă îmbunătăți dramatic calitatea vieții.
Cauze comune ale problemelor urinare
Acestea fiind spuse, șase până la opt micțiuni pe zi sunt considerate o „medie”. Este posibil să urinați mai des sau mai rar, în funcție de cantitatea de apă pe care o beți și de nivelul dumneavoastră de activitate.
Urinarea mai frecventă se poate datora unei vezici hiperactive (și, prin urmare, contracțiilor involuntare), cofeinei, unei infecții a tractului urinar (ITU), cistitei interstițiale, hipertrofiei benigne de prostată, diabetului sau anumitor boli neurologice.
Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale problemelor urinare:
Incontinența de efort (pierderea de urină prin râs, tuse, strănut etc.): aceasta este adesea cauzată de schimbările fizice rezultate în urma sarcinii, nașterii sau menopauzei.
incontinența de urgență (pierderea de urină după ce se simte o nevoie urgentă de a urina): aceasta se poate datora unor mesaje nervoase anormale care provoacă spasme ale vezicii urinare și poate fi asociată cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi diabetul necontrolat sau hipertiroidismul.
Un accident sau anumite probleme de sănătate pot afecta, de asemenea, nervii și mușchii vezicii urinare, provocând incontinență de urgență: scleroza multiplă, boala Parkinson, boala Alzheimer și accidentul vascular cerebral sunt doar câteva exemple.
Vezică hiperactivă: această afecțiune poate fi cauzată de semnale nervoase anormale trimise la vezica urinară la momentul nepotrivit, determinând contracția acesteia, ceea ce duce la urinare frecventă sau urgentă, incontinență sau urinare nocturnă.
Simptomele tractului urinar inferior la bărbați: acestea pot include ezitare urinară, încetinirea fluxului de urină, picături sau scurgeri și urinare mai frecventă (în special noaptea). Acestea pot fi cauzate de o prostată mărită, care afectează fluxul de urină.
6 metode naturale pentru a trata simptomele problemelor urinare:
Dacă suferiți de probleme urinare care vă perturbă viața de zi cu zi, următoarele metode pot fi foarte eficiente: Exercițiile Kegel: femeile sunt probabil mai familiarizate cu acest termen decât bărbații. Exercițiile Kegel constau în contractarea mușchilor pelvieni și menținerea lor ferm contractați.
Pentru bărbații care nu sunt familiarizați cu acest termen, este ca și cum ai încerca să te oprești în timp ce urinezi. Acest lucru poate ajuta la întărirea mușchilor care vă permit să rețineți și să controlați fluxul de urină. Exercițiile Kegel pot ajuta, de asemenea, la reducerea dorinței de a urina dacă aveți o problemă cu urinarea frecventă.
Țineți un „jurnal al vezicii urinare”: acest lucru vă poate ajuta să vă conștientizați obiceiurile de urinare și, eventual, să stabiliți un profil.
Acest jurnal vă poate ajuta să întocmiți un program pentru a merge la toaletă la intervale regulate, pentru a evita accidentele și pentru a prelungi treptat intervalele dintre fiecare urinare, pe măsură ce vă recâștigați controlul asupra vezicii urinare. Reabilitarea vezicii urinare: „jurnalul vezicii urinare” este adesea una dintre etapele reeducării vezicii urinare, care presupune mersul la toaletă conform unui program stabilit.
Dacă simțiți nevoia de a urina înainte de ora stabilită de acest program, faceți exerciții Kegel sau exerciții de relaxare, cum ar fi respirația profundă, pentru a vă controla nevoia. Manipulări osteopatice și ajustări chiropractice: cercetările au arătat că manipulările osteopatice produc practic aceleași efecte terapeutice ca și exercițiile pentru mușchii pelvieni (exercițiile Kegel) la femeile cu tulburări ale tractului urinar inferior.
Limitați băuturile în anumite momente ale zilei: dacă vă treziți noaptea pentru a urina, nu mai beți cu trei-patru ore înainte de a merge la culcare. De asemenea, este o idee bună să vă limitați consumul de cafea, ceai și alcool.
O prostată mărită: Domnilor, dacă credeți că simptomele dvs. se datorează unei prostate mărite, aruncați o privire la aceste sfaturi pentru menținerea sănătății prostatei.