Care sunt simptomele și cauzele cancerului de colon?

Este o tumoare malignă care se dezvoltă din celulele care căptușesc mucoasa interioară a colonului. Persoanele care suferă de această boală sunt în principal bărbați și femei cu vârsta de peste 50 de ani.

Cancerul de colon: cauze, simptome și factori de risc

Simptomele cancerului de colon și rectal se dezvoltă în mod silențios și sunt uneori dificil de detectat. De fapt, acestea se aseamănă cu boli cronice precum constipația, hemoroizii, icterul, anemia și anorexia. Precum și balonarea și crampele abdominale.

Cauzele și factorii de risc sunt, uneori, ereditatea, excesul de greutate și bolile inflamatorii intestinale. Alți factori includ un stil de viață sedentar, consumul de anumite alimente (carne la grătar, grătare, mezeluri), fumatul și consumul excesiv de alcool.

Cum se tratează cancerul de colon?

Aceste semne diferite pot imita cu siguranță pe cele pe care le puteți întâlni cu ușurință în viața de zi cu zi. Mai mult, cancerul de colon are nevoie de timp pentru a se manifesta cu adevărat. Dar dacă aceste simptome persistă sau dacă există sânge în scaune, este indicat să vă consultați medicul. Acest lucru va permite diagnosticarea tumorii cu mult timp înainte, va oferi un tratament adecvat și va împiedica agravarea acesteia. Prevenirea este mai bună decât vindecarea, deoarece tratamentul pentru acest tip de cancer implică, de obicei, îndepărtarea chirurgicală. De asemenea, pacienții pot avea acces la radioterapie, chimioterapie sau chiar colostomie.

Dieta pentru a limita riscul de cancer colorectal

Pentru a combate potențiale boli, cum ar fi cancerul de colon, primul lucru de care trebuie să vă amintiți este să vă protejați corpul. Favorizați toate alimentele care vă apără și vă dau energie. Cu alte cuvinte, toate alimentele care sunt bogate în micronutrienți, minerale, fibre solubile, carotenoizi, proteine vegetale și vitamine. Luați, de asemenea, alimente bogate în acizi grași (mononesaturați), omega 3 și 6 și polifenoli.

Toate aceste elemente sunt utile pentru stimularea sistemului imunitar. Includerea acestor substanțe în dieta zilnică nu poate fi decât benefică pentru sănătatea și fizicul tău.

Sfaturi practice pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon

  • Primul lucru care trebuie făcut este să protejăm tractul digestiv prin evitarea sau limitarea consumului de alcool și tutun.
  • Apoi, limitați consumul de carne roșie (miel, vită, carne de cal și mezeluri) și alimente grase, care favorizează inflamația. Pe de altă parte, trebuie să creșteți consumul de fibre, care favorizează creșterea microbiotei colonului (legume verzi, leguminoase, fructe și cereale).
  • În cele din urmă, ar trebui să se acorde prioritate exercițiilor fizice, deoarece acestea oferă în mod esențial un efect protector împotriva cancerului colorectal.
Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu