Cat de des ar trebui sa faci sex pentru a incetini imbatranirea, conform unui studiu

S-a constatat că activitatea sexuală are efecte anti-îmbătrânire, potrivit unui studiu publicat în Psychoneuroendocrinology. Studiul s-a axat pe telomeri, care sunt secvențe repetitive de ADN la capetele cromozomilor care influențează durata de viață a unei celule.

Telomerii mai lungi sunt asociați cu o îmbătrânire celulară mai lentă și o speranță de viață mai mare. Cercetătorii au urmărit 129 de mame aflate în relații, monitorizându-le activitatea sexuală și satisfacția relațională. Ei au analizat, de asemenea, probe de sânge pentru markerii de îmbătrânire.

Rezultatele au arătat că femeile care au întreținut relații sexuale în săptămâna precedentă aveau telomeri mai lungi în comparație cu cele care nu au avut relații sexuale. Este important de reținut că acest studiu arată doar o asociere și nu poate dovedi că activitatea sexuală este cauza directă a unor telomeri mai lungi.

Cu toate acestea, se crede că lungimea telomerilor joacă un rol în starea generală de sănătate. Telomerii se scurtează în mod natural cu fiecare diviziune celulară, dar anumiți factori, cum ar fi o dietă săracă, consumul excesiv de alcool și procesul de îmbătrânire, pot accelera acest proces.

Telomerii mai scurți au fost legați de probleme de sănătate precum cancerul, bolile de inimă și diabetul, în timp ce telomerii mai lungi pot ajuta la prevenirea acestor boli.

Deși studiul este de mici dimensiuni și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele, acesta sugerează că implicarea în activități sexuale cel puțin o dată pe săptămână poate avea efecte pozitive asupra lungimii telomerilor.

În cele din urmă, aceste rezultate indică faptul că menținerea unei vieți sexuale regulate poate contribui la sănătatea generală și la longevitate.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu