Cât de des ar trebui să vă schimbați așternuturile pentru a evita problemele de sănătate?

Există surprinzător de multe controverse în ceea ce privește frecvența cu care ar trebui schimbate așternuturile de pat. Demografia joacă un rol în acest sens: de exemplu, un studiu a constatat că jumătate dintre bărbații singuri din Marea Britanie pot rezista mai mult de patru săptămâni fără să le spele.

Adevărul este că aceasta este o problemă importantă. Indiferent cât de plăcută sau neplăcută poate fi această informație, realitatea este că faptul că nu vă spălați cearșafurile suficient de des poate avea implicații grave asupra sănătății.

Risc de alergii și infecții

Când dormim, transpirăm. Pierdem celulele moarte ale pielii. De asemenea, salivăm și, mai ales dacă facem sex în pat (dar nu numai în acest caz), secretăm fluide genitale. Toate acestea se acumulează pe cearșafuri.

Nu numai atât, dar textilele sunt, de asemenea, suprafața ideală pentru ca alte elemente, cum ar fi praful, părul de animale sau polenul vegetal din aer să se acumuleze în timp.

În cantități suficiente, explică un psiholog și expert în probleme de somn într-un interviu acordat BBC, acest amestec de elemente poate deveni un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor și acarienilor.

Când se întâmplă acest lucru, riscăm să apară anumite infecții (de exemplu, infecții ale tractului urinar), dar mai ales să apară sau să se agraveze problemele alergice la persoanele care le au deja. Astfel, dacă nu se schimbă des așternuturile de pat, pot apărea erupții cutanate, astm sau rinită cronică.

Aspectul psihologic

Există însă și un alt aspect pe care trebuie să-l luăm în considerare: cel psihologic. Toate acele elemente care tind să se acumuleze pe cearșafuri lasă urme sensibile, cum ar fi pete sau miros.

Odihna adecvată, cu o durată corespunzătoare, este vitală pentru sănătatea noastră. Și încercarea de a intra într-un pat care miroase a transpirație sau este vizibil murdar nu ajută psihologic să se simtă confortabil în locul de odihnă și poate afecta grav calitatea odihnei.

Dacă luăm în calcul aceste două aspecte, cel pur biologic și cel psihologic, expertul consideră că ideal ar fi să schimbăm așternuturile în fiecare săptămână, iar perioada maximă ar fi de două săptămâni.

Să respectăm aceste indicații ne poate ajuta nu numai să evităm infecțiile și reacțiile alergice (acute și cronice), ci și să obținem un somn mai plăcut și mai odihnitor.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu