Cât de mult zahăr ar trebui să mănânc în fiecare zi pentru a-mi controla greutatea?

OMS recomandă o doză maximă de 6 lingurițe de zahăr pe zi (1 linguriță = aprox. 4 g), adică aproximativ 25 g pe zi. Aceste 25 g reprezintă, de asemenea, 1 lingură plină de zahăr pudră. Această cantitate corespunde nevoilor energetice medii ale unui adult moderat activ. Zahărul, transformat în glucoză în timpul digestiei, asigură combustibilul necesar pentru buna funcționare a organismului, în special a creierului.

De aceea, este esențial, deși nu este singurul, deoarece și alți nutrienți, cum ar fi proteinele și grăsimile, furnizează energie organismului. Cu cât cheltuim mai multă energie, cu atât mai multe calorii are nevoie organismul pentru a susține aceste eforturi. Copiilor li se recomandă să nu depășească 3 lingurițe pe zi (12 g pe zi).

Consumul zilnic recomandat de 25 g de zahăr nu include zaharurile conținute în fructe, dacă sunt consumate întregi, deoarece oamenii de știință consideră că acest zahăr nu este dăunător, deoarece este înconjurat de fibre alimentare. Sucurile de fructe, în schimb, ar trebui incluse în cele 25g. Zaharurile care se găsesc în lapte, cum ar fi lactoza, sunt, de asemenea, excluse din acest aport maxim zilnic de zahăr de 25g.

Dacă zahărul nu este transformat în energie: creștere în greutate și riscuri pentru sănătate

Absorbit în cantități excesive, zahărul favorizează producerea și acumularea de grăsime în organism și poate fi cauza obezității, a diabetului de tip 2 și a altor boli cronice. La nivel metabolic, dacă zahărul nu este transformat imediat în energie, el se transformă în grăsime în ficat.

Atenție la zaharurile ascunse în preparatele industriale

În general, nu fructele și legumele, ci zahărul adăugat sau zahărul liber sunt cele care predomină în consumul excesiv de zahăr. Feriți-vă de mâncărurile gata preparate, deoarece acestea ascund mult zahăr. Există mai multe motive pentru utilizarea ridicată a zaharurilor în alimentele produse industrial:

  • – Îmbunătățirea conservării,
  • – acțiune antimicrobiană (în special în cărnurile gătite)
  • – corectarea gustului alimentelor

Dar, probabil, principalul motiv este acela de a fideliza clienții. Deoarece zahărul creează dependență, cu cât un aliment conține mai mult zahăr, cu atât mai mult consumatorul va fi tentat să îl cumpere din nou și din nou, ceea ce, în mod mecanic, crește vânzările pentru industria alimentară. Atunci când consumați alimente industriale sau procesate, trebuie să vă uitați cu atenție la cantitatea de zahăr conținută în fiecare aliment sau băutură. Atenție, zahărul este uneori ascuns în spatele unor denumiri necunoscute, cum ar fi: sirop de agave, eritritol, miere, glucoză, zaharoză, fructoză, lactoză etc. Aceste denumiri sunt comune. Aceste denumiri sunt comune. Ele sunt tehnici de marketing folosite de industria alimentară pentru a evita utilizarea termenului direct de zahăr. Ele se regăsesc în produse de larg consum, cum ar fi înghețata, băuturile, chiar și sucurile naturale de fructe, iaurturile de fructe, conservele, pizza și sosurile de roșii, care conțin, de asemenea, zahăr și măresc cantitatea consumată pe zi.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu