Ce e mai sanatos: un pahar de alcool pe zi sau cateva pahare o data pe saptamana? Medicii raspund

Ficatul este un organ crucial care trece adesea neobservat și este supus unei presiuni excesive. Acesta joacă un rol vital în neutralizarea toxinelor pe care le întâlnim zilnic, cum ar fi poluarea aerului, poluarea apei, agenții de curățare și produsele de îngrijire personală.

Adăugarea alcoolului la acest amestec poate copleși ficatul, potrivit experților. Mulți oameni se întreabă cât de mult și cât de des pot bea alcool fără a-și afecta sănătatea. Cercetătorii au realizat recent un studiu pentru a răspunde parțial la această întrebare.

Aceștia au analizat date din cinci studii la scară largă pentru a compara modul în care ficatul reacționează la consumul zilnic de alcool față de consumul o dată pe săptămână, cum ar fi în weekenduri. Accentul a fost pus pe determinarea opțiunii care prezintă un risc mai mare de ciroză hepatică.

Studiile anterioare au examinat în principal cantitatea totală de alcool consumată și corelația acesteia cu riscul de ciroză. Puține studii au aprofundat distincția dintre volumul și frecvența consumului de alcool. Mai mult, atunci când a fost luată în considerare frecvența, consistența volumului a fost rareori menținută.

Această analiză a fost unică prin faptul că a comparat consumul săptămânal de alcool al băutorilor zilnici (cei care consumau alcool în fiecare zi) și al celor care nu consumau zilnic (cei care făceau pauze regulate de la alcool).

Cu toate acestea, nu se cunoaște cantitatea specifică de alcool consumată de fiecare grup, astfel încât lipsește o informație importantă.

În ciuda acestui fapt, studiul a constatat că, în comparație cu băutorii care nu beau zilnic, băutorii zilnici au avut un risc cu 71% mai mare de ciroză hepatică la bărbați și cu 56% mai mare la femei pe o perioadă de 10-21 de ani. Se recomandă în mod universal evitarea consumului excesiv de alcool, de dragul propriei sănătăți.

De exemplu, în Japonia, există un principiu care descurajează consumul de alcool timp de două zile pe săptămână pentru a permite ficatului să se odihnească. Studiul prezentat mai sus oferă dovezi solide pentru a susține această practică.

Expunerea continuă la substanțe toxice, cum ar fi acetaldehida, în cazul băutorilor zilnici ar putea explica riscul crescut al acestora de a dezvolta ciroză hepatică. Luarea de pauze de la băutură, mai ales în cazul celor care consumă cantități mari, permite ficatului să se refacă de la o încărcătură toxică constantă.

Chiar dacă consumul de alcool nu este excesiv sau zilnic, este totuși benefic să se ia pauze prelungite de la consumul total de alcool. Organismul fiecărui individ reacționează diferit, așa că este imposibil de prezis cum va reacționa ficatul.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu