Ce este bine sa mananci in timpul menstruatiei. 5 tipuri de alimente recomandate de medici

Îngrijirea dietei în timpul menstruației poate avea un impact pozitiv asupra stării tale de spirit. Cercetări recente sugerează că consumul de alimente inflamatorii, cum ar fi carnea, uleiul, zahărul și sarea, poate contribui la apariția crampelor menstruale.

Inflamația este cauza principală a durerilor menstruale, așa că orice lucru care reduce inflamația și îmbunătățește fluxul de sânge către uter poate ajuta la ameliorarea simptomelor, potrivit Dr. Hoosna Haque, medic ginecolog și obstetrician. Crampele menstruale apar atunci când mușchii și vasele de sânge ale uterului se contractă.

Organismul produce compuși asemănători hormonilor numiți prostaglandine în mucoasa uterină în timpul menstruației. Cu cât sunt mai multe prostaglandine prezente, cu atât mai mare este inflamația și severitatea crampelor.

Consumul unei diete antiinflamatorii poate ajuta la reducerea producției de prostaglandine, reducând astfel inflamația și durerea, spune ginecologul Dr. Azieb Lofton. Medicii recomandă includerea în alimentație a nucilor, ghimbirului, turmericului, ciocolatei negre, semințelor și uleiului de măsline extravirgin.

Cortizolul, hormonul stresului, tinde să crească în timpul menstruației, ceea ce îți poate afecta apetitul. Deși s-ar putea să poftești la produse de patiserie, ciocolată sau cartofi prăjiți, există alternative mai sănătoase.

Consumul de carbohidrați simpli sau alimente zaharoase poate provoca o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, oferind o explozie temporară de energie și plăcere. Cu toate acestea, acest lucru duce la o scădere ulterioară a energiei și la o poftă de mai mult zahăr.

Optați pentru carbohidrați cu absorbție lentă, cum ar fi fasolea, lintea, cerealele integrale, piersicile, prunele și merele, deoarece acestea oferă o sursă de energie de durată mai lungă și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. În timpul menstruației, organismul produce radicali liberi în exces, contribuind la durere și disconfort.

Antioxidanții pot neutraliza acești radicali liberi, pot gestiona crampele menstruale și pot reduce stresul oxidativ. Legumele verzi, nucile, cerealele integrale, cartofii dulci, varza roșie, fructele de pădure și ceaiul verde sunt bogate în antioxidanți, precum și în vitaminele A, C și E, seleniu, zinc și betacaroten.

Acizii grași Omega-3 care se găsesc în peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea disconfortului și a durerilor menstruale.

Omega-3 poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra stării de spirit, contracarând schimbările de dispoziție întâlnite în mod obișnuit în această perioadă.

Vitamina C este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și pentru capacitatea sa de a reduce crampele menstruale. Kiwi, portocalele, căpșunile și ananasul proaspăt sunt surse excelente de vitamina C.

Ananasul conține, de asemenea, bromelaină, o enzimă despre care se crede că are un efect pozitiv asupra estrogenului și a altor hormoni, reducând în același timp inflamația. Menținerea unui nivel optim de energie în timpul menstruației este crucială, iar vitamina C poate ajuta în acest sens.

Aceasta stimulează absorbția fierului, un mineral esențial. Un studiu din 2016 a asociat vitamina C cu creșterea progesteronului și scăderea nivelului hormonului de stimulare a foliculului. Prin includerea acestor nutrienți esențiali în dieta ta, îți poți susține bunăstarea generală și poți gestiona disconfortul asociat cu menstruația.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu