Ce este indicele SPF și cum pot alege crema de protecție solară potrivită?

Atunci când vă plimbați pe culoarul de protecție solară, vă confruntați adesea cu o multitudine de opțiuni. Vedeți creme de protecție solară cu diferiți factori de protecție solară (SPF), dar ce înseamnă cu adevărat aceste numere?

Cum puteți alege crema de protecție solară potrivită pentru a vă proteja eficient de soare? Aici analizăm în detaliu ce este SPF, cum se măsoară și cum puteți alege crema de protecție solară potrivită pentru pielea dumneavoastră.

Cum se determină indicele SPF?

Indicele SPF, sau factorul de protecție solară, este determinat prin experimente de laborator. Subiecții umani sunt expuși la un spectru de lumină care simulează soarele de la amiază, atunci când razele soarelui sunt cele mai intense. Oamenii de știință determină mai întâi doza minimă de eritem (arsură solară ușoară) pe care o resimte un subiect atunci când este expus la razele UV fără protecție solară. Testul este apoi repetat cu subiectul purtând protecție solară. Indicele SPF se calculează prin împărțirea cantității de radiații UV necesare pentru a provoca arsuri solare pe pielea protejată de o cremă de protecție solară la cantitatea de radiații UV necesară pentru a provoca arsuri solare pe pielea neprotejată.

Ce este indicele SPF?

Contrar a ceea ce ați putea crede, indicele SPF nu măsoară cât timp puteți sta la soare fără să vă ardeți. Indicele SPF măsoară cantitatea de radiații UV, nu timpul de expunere. Acest lucru se datorează faptului că intensitatea energiei solare variază pe parcursul zilei.

De exemplu, între orele 9 și 10 dimineața, puteți primi aproximativ aceeași cantitate de radiații UV ca și în timpul a 15 minute de expunere la soare la începutul după-amiezii. Purtarea unei creme de protecție solară cu SPF 30 nu înseamnă că puteți sta la soare de două ori mai mult timp decât cu o cremă cu SPF 15. Crema de protecție solară cu SPF 30 oferă o protecție de două ori mai mare împotriva radiațiilor UV decât crema de protecție solară cu SPF 15, dar acest lucru nu se traduce printr-un timp de expunere de două ori mai mare. Mai mult, toleranța individuală la expunerea la UV variază de la o persoană la alta.

Pielea albă absoarbe mai multe raze UV decât pielea închisă la culoare și, prin urmare, este mai sensibilă la arsuri solare. Pielea albă conține mai multă melanină, un pigment care protejează împotriva razelor UV. Cu cât o piele conține mai multă melanină, cu atât este mai închisă la culoare și mai bine protejată de soare. Cu toate acestea, chiar și pieile închise la culoare pot suferi de arsuri solare, care pot duce la piele fierbinte, dureroasă, descuamată și la deteriorarea pielii. Din acest motiv, aplicați zilnic o cremă de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare pe toate zonele expuse ale pielii. De asemenea, este indicat să reaplicați crema de protecție solară la fiecare două ore atunci când vă aflați în aer liber și după ce înotați sau transpirați.

Razele UVA și UVB

Indicele SPF măsoară doar protecția împotriva razelor ultraviolete B (UVB) ale soarelui. Razele ultraviolete A (UVA) sunt, de asemenea, dăunătoare pentru piele, provocând îmbătrânirea prematură și contribuind la apariția cancerului de piele. Numai SPF nu protejează împotriva razelor UVA. Pentru a obține cea mai bună protecție solară posibilă, vă recomandăm să alegeți o cremă de protecție solară care oferă protecție atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB. Puteți identifica aceste creme de protecție solară căutând cuvintele „spectru larg” sau „spectru complet” pe etichetă, precum și un SPF de cel puțin 30.

Importanța indicelui SPF

Indicele SPF este un factor crucial atunci când alegeți o cremă de protecție solară. Un SPF mai mare înseamnă o protecție mai mare împotriva razelor UV. Cu toate acestea, este important să rețineți că beneficiile suplimentare scad pe măsură ce crește SPF-ul.

De exemplu, o cremă de protecție solară cu SPF 2 blochează 50% din razele UV, în timp ce o cremă de protecție solară cu SPF 4 blochează 75% din razele UV. Efectul de protecție crește progresiv cu o cremă de protecție solară cu SPF 10 (90% de blocare), SPF 15 (93% de blocare), SPF 30 (97% de blocare), SPF 50 (98% de blocare) și SPF 100 (99% de blocare). Cremele de protecție solară cu un SPF mai mare sunt, în general, mai scumpe decât cele care oferă o protecție mai redusă. SPF 30 este în general considerat a fi pragul la care un SPF mai mare oferă o protecție doar puțin mai bună. În funcție de tipul dumneavoastră de piele, acest lucru poate să nu fie suficient de semnificativ pentru a justifica costul.

Este mai bine să folosiți o cremă de protecție solară cu SPF 30, 50 sau 100?

Atunci când este folosită corect, o cremă de protecție solară cu SPF 30 ar trebui să asigure o protecție solară adecvată pentru majoritatea persoanelor. Acest lucru înseamnă aplicarea unei cantități echivalente cu un pahar de protecție solară cu 15 minute înainte de a ieși afară și reaplicarea la fiecare două ore și după înot. Cu toate acestea, puțini oameni folosesc corect crema de protecție solară. În condiții obișnuite de utilizare, cercetările arată că crema de protecție solară cu SPF 100 oferă o protecție semnificativ mai bună împotriva arsurilor solare decât crema de protecție solară cu SPF 50.

Alte modalități de a vă proteja

Pe lângă folosirea unei creme de protecție solară cu un SPF adecvat și aplicarea corectă a acesteia, este important să țineți cont și de hainele pe care le purtați. Deși hainele cu mâneci lungi și pantalonii oferă o protecție mai bună decât maiourile și pantalonii scurți, este important să rețineți că unele țesături pot lăsa să treacă razele UV. Atunci când țesăturile sunt examinate la microscop, este posibil să se vadă goluri între fibre, ceea ce permite razelor UV să pătrundă prin aceste goluri și să ajungă la piele. Țesăturile mai strâmte, cum ar fi denimul, lasă să treacă mai puține radiații UV, în timp ce țesăturile mai lejere, cum ar fi inul, lasă să treacă mai multe radiații UV. Așadar, chiar dacă purtați haine lejere, este o idee bună să aplicați cremă de protecție solară pe părțile corpului care sunt acoperite.

O altă măsură de protecție suplimentară este purtarea de îmbrăcăminte special concepută pentru a proteja împotriva soarelui. Aceste articole de îmbrăcăminte, cunoscute sub numele de îmbrăcăminte de protecție solară, sunt confecționate din țesături speciale care oferă protecție împotriva razelor UV. Aceste articole de îmbrăcăminte au adesea un indice UPF (factor de protecție împotriva ultravioletelor), care indică fracțiunea de raze UV ale soarelui care poate trece prin țesătură. De exemplu, dacă purtați un tricou cu un indice UPF de 50, aceasta înseamnă că doar 1/50 din razele UV ale soarelui vor ajunge la pielea de sub tricou. Din ce în ce mai multe mărci oferă îmbrăcăminte de protecție solară, în special pentru copiii activi, cărora le este dificil să stea nemișcați în timp ce își aplică crema de protecție solară și care petrec mult timp în apă.

În plus față de aceste măsuri, este recomandabil să evitați să lucrați în aer liber în timpul orelor de maximă însorire, între orele 10.00 și 16.00, când soarele este cel mai puternic. În timpul acestor ore, este mai probabil să suferiți leziuni ale pielii, mai ales dacă aveți pielea sensibilă. În cele din urmă, este important să vă amintiți că protecția solară nu este necesară doar vara. Ar trebui să purtați protecție solară pe tot parcursul anului, chiar și iarna, primăvara și toamna. Soarele poate pătrunde prin geamuri, așa că este recomandabil să purtați protecție solară chiar și în interior, precum și atunci când conduceți. De asemenea, puteți folosi folii de protecție solară pe geamurile mașinii pentru a bloca razele soarelui.

Indicele SPF este un indicator important pentru alegerea cremei de protecție solară potrivite. Cu toate acestea, el nu măsoară cât timp puteți sta la soare fără să vă ardeți, ci mai degrabă cât de multe radiații UV sunt blocate de crema de protecție solară. Este esențial să alegeți o cremă de protecție solară cu un SPF potrivit și să o aplicați corect la fiecare două ore și după înot. Pe lângă crema de protecție solară, este indicat să purtați îmbrăcăminte de protecție solară și să evitați soarele în timpul orelor de vârf. Luând aceste măsuri de precauție, vă puteți proteja mai bine pielea de efectele nocive ale soarelui.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu