Ce este Radonul, gazul radioactiv descoperit în școlile din România? De ce se formează și cât de periculos este?

Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la descoperirea unui gaz radioactiv numit radon în 25% din școlile și grădinițele din țară. Radonul este un gaz periculos care prezintă un risc semnificativ de cancer pulmonar, comparabil cu fumatul.

Organizația Mondială a Sănătății a identificat radonul ca fiind una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la tinerii nefumători. Dr. Beatrice Mahler, director al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a subliniat că radonul este considerat al doilea factor de risc major pentru cancerul pulmonar la adulți, după fumat.

Expunerea la radon poate duce la cancere agresive și cu răspândire rapidă, cu opțiuni de tratament limitate. Pentru a se proteja împotriva radonului, experții recomandă măsuri precum utilizarea plăcilor de beton pentru a proteja fundațiile clădirilor și asigurarea unei ventilații adecvate a spațiilor interioare.

Radonul este un produs secundar al dezintegrării radiului, care provine din uraniu. Prezența radonului în școli și grădinițe subliniază necesitatea de a lua măsuri imediate pentru a proteja sănătatea elevilor și a personalului. 正文雷德传讯服务者的要求主贴雷德传讯服务者的要求别名Vitara正文雷德传讯服务者的要求主贴雷德传讯服务者的要求别名Vitar

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu