Efectul de ochi „aprins” în fotografiile cu bliț apare atunci când lumina blițului se reflectă în culoarea retinei din spatele ochiului, care transformă imaginile în impulsuri electrice pentru creier.
Atunci când una sau ambele pupile apar albe în fotografii, ar putea indica o lipsă de sânge în retină, ceea ce semnifică potențiale probleme de sănătate, cum ar fi cataracta sau cancerul la ochi. Cu toate acestea, un efect de ochi roșii în selfie-urile cu bliț ar putea indica, de fapt, ochi sănătoși, deoarece arată că retina este „bogată în sânge”.
Această reflexie roșie este un semn pozitiv că ochii sunt neobstrucționați și sănătoși. Specialiștii explică faptul că, atunci când blițul aparatului foto luminează retina, o reflexie roșie indică o bună sănătate a ochilor.
Dar o reflexie roșie asimetrică, în care un ochi este mai puțin roșu decât celălalt, ar putea semnala o afecțiune precum strabismul, în care ochii sunt nealiniați. Ochii albi în fotografiile cu bliț ar putea indica afecțiuni grave, cum ar fi retinoblastomul (un cancer rar al ochilor), dezlipirea de retină sau infecții.
Ochii galbeni în fotografiile cu bliț ar putea sugera boala Coats, o afecțiune oculară rară legată de dezvoltarea anormală a vaselor de sânge în ochi din cauza unor mutații genetice care cauzează depozite de colesterol.
Medicii subliniază că acordarea de atenție acestor reflexii în fotografiile cu bliț ar putea oferi informații valoroase despre sănătatea ochilor, ajutând la depistarea din timp a unor potențiale probleme.