Ce inseamna „rizz”, cuvantul pe care Tom Holland l-a consacrat in 2023

În 2023, un nou cuvânt de argou a apărut în rândul tinerilor: „rizz.” Acest termen este o abreviere a cuvântului „charisma” și se referă la abilitatea unei persoane de a-i atrage pe ceilalți prin stilul, farmecul sau seducția sa. Lingviștii explică faptul că „rizz” provine din partea de mijloc a cuvântului „charisma”.

Popularitatea cuvântului „rizz” a crescut vertiginos atunci când Tom Holland, o figură cunoscută în rândul generației Z, l-a menționat într-un interviu acordat BuzzFeed.

Când a fost întrebat dacă el crede că are carismă, actorul în vârstă de 27 de ani a răspuns cu umilință că nu posedă prea multă carismă, dar că fratele său, Paddy, are cel mai tare „rizz”. Acest răspuns s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare și a devenit foarte folosit de tineri.

Recunoscând influența acestui cuvânt, site-urile și aplicațiile de întâlniri online au început să încorporeze „rizz” în platformele lor pentru a atrage mai mulți utilizatori din Generația Z.

Oxford University Press a luat, de asemenea, notă și a selectat „rizz” ca exemplu interesant al modului în care limbajul este format și împărtășit în cadrul comunităților înainte de a se răspândi la un public mai larg. Merită menționat faptul că Oxford University Press are o tradiție de a alege un cuvânt reprezentativ în fiecare an.

În 2022, publicul a votat pentru „goblin mode”, un termen care descrie atitudinea de respingere a așteptărilor sociale. Cuvântul din anul precedent a fost „vax”, prescurtarea de la „vaccinare”, iar în 2020, în timpul pandemiei COVID-19, au fost alese cuvinte precum „coronavirus”, „lockdown” și „Black Lives Matter”.

Odată cu apariția lui „rizz”, este evident modul în care limbajul evoluează și se adaptează pentru a reflecta interesele și experiențele diferitelor generații.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu