În special la persoanele în vârstă, care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boala Alzheimer.
Depresie, incontinență urinară, alergii de sezon: cele mai prescrise medicamente sunt cele mai expuse riscului
Medicamentele anticolinergice blochează acțiunea acetilcolinei, un mesager chimic care controlează o serie întreagă de funcții corporale automate și joacă un rol esențial în memorie și atenție. Medicii prescriu aceste medicamente pentru o varietate de afecțiuni. Printre acestea se numără incontinența urinară, vezica urinară hiperactivă, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), alergiile sezoniere și depresia.
Cu toate acestea, în ultimul deceniu au existat tot mai multe dovezi că anticolinergicele pot crește riscul de demență la vârstnici. Cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, au stabilit acum o legătură între anticolinergice și tulburările cognitive ușoare, care pot duce la demență, inclusiv la boala Alzheimer.
Riscul crescut a fost deosebit de pronunțat în cazul persoanelor care prezentau biomarkeri ai bolii Alzheimer în lichidul cefalorahidian și în cazul celor care prezentau un risc genetic crescut de a dezvolta boala. Această interacțiune dintre medicamentele anticolinergice și biomarkerii de risc de Alzheimer este de două ori eficientă. În primul caz, biomarkerii bolii Alzheimer indică faptul că degenerarea începe într-o mică regiune a creierului numită creierul anterior bazal, care produce acetilcolină. Apoi, în al doilea caz, medicamentele anticolinergice epuizează și mai mult rezervele de acetilcolină ale creierului. Acest efect combinat are un impact foarte semnificativ asupra gândirii și memoriei unei persoane.
O creștere cu 47% a riscului de afectare cognitivă
La studiu au participat 688 de persoane care au luat parte la inițiativa de neuroimagistică a bolii Alzheimer. Participanții aveau o vârstă medie de 74 de ani și niciunul dintre ei nu a prezentat semne de probleme cognitive sau de memorie la începutul studiului. O treime dintre ei luau cel puțin un tip de medicamente, cu o medie de 4,7 medicamente anticolinergice pe persoană. Nu au existat diferențe în ceea ce privește factorii de risc genetic între persoanele care luau anticolinergice și cele care nu le luau.
Cu toate acestea, simptomele depresive, numărul total de medicamente și problemele cardiace au fost mai mari la persoanele care luau anticolinergice. Prin urmare, aceste variabile au fost luate în considerare în toate analizele ulterioare. De la începutul studiului, participanții au fost supuși anual la teste cognitive pentru o perioadă de până la 10 ani.
În rândul celor care luau cel puțin un medicament anticolinergic, a existat o creștere generală de 47% a riscului de afectare cognitivă ușoară în comparație cu cei care nu luau niciunul. Cei care au luat aceste medicamente și care prezentau un risc genetic de a dezvolta boala Alzheimer au avut un risc de peste 2,5 ori mai mare de a dezvolta tulburări cognitive ușoare decât cei care nu au luat niciun medicament și care nu prezentau un risc genetic. Participanții care prezentau biomarkeri ai bolii Alzheimer în lichidul cefalorahidian la începutul studiului și care luau medicamente anticolinergice aveau o probabilitate de aproape 5 ori mai mare de a prezenta semne de afectare cognitivă ușoară.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Neurology.
https://n.neurology.org/content/early/2020/09/02/WNL.0000000000010643