Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci pâine în fiecare zi?

În ultimii ani, anumite surse de carbohidrați au fost demonizate până în punctul în care unele persoane evită să le consume. Pâinea, un element atât de important în multe țări, a fost una dintre victimele acestei reputații proaste.

Astăzi, însă, această reputație este nemeritată. Carbohidrații nu sunt în sine, nici pe departe, răi pentru sănătate, chiar dacă sunt consumați zilnic (în anumite cantități ar trebui să fie consumați zilnic, de fapt). Este pur și simplu necesar să se țină cont de faptul că acestea sunt foarte bogate în calorii pentru a adapta, pe această bază, dieta la nevoile fiecărui individ.

Este perfect sănătos să consumăm zilnic pâine (deși în caz de sensibilitate la gluten va fi necesar să căutăm un sortiment fără gluten), cu condiția ca aceasta să facă parte dintr-o alimentație corect echilibrată.

Nu toate pâinile sunt la fel

Cunoscând că poți mânca pâine în fiecare zi, există unele pâini care sunt mai bune pentru sănătate decât altele, în principal în funcție de compoziția lor și de modul în care sunt făcute.

De exemplu, pâinea integrală este mai bogată în fibre, vitamine și minerale, ceea ce o face mai hrănitoare decât pâinea albă; iar pâinea de grâu nu este același lucru cu pâinea de spelta, care este mai săracă în calorii și (cu condiția ca făina să nu fie rafinată) mai bogată în fibre și minerale, cum ar fi magneziul.

Aceste mici detalii ne pot ajuta să ne adaptăm consumul de pâine la nevoile noastre calorice. De exemplu, sportivii cu un consum ridicat de calorii își pot permite o cantitate mai mare, deoarece este alimentul ideal pentru o bună sesiune de exerciții aerobice, fiind calorii care se consumă rapid.

Pe de altă parte, o persoană care este clinic supraponderală ar trebui să încerce să consume cantități mici și, de preferință, dintr-un soi bogat în fibre.

Articol util? Dă-l mai departe!