Ce se întâmplă în creier în timpul orgasmului?

Sexul este, fără îndoială, una dintre cele mai plăcute activități pentru oameni: crește sentimentul de fericire, îmbunătățește starea de spirit și chiar te face să te simți mai energic pentru a face față rutinei zilnice.

Orgasmul ar putea fi definit drept punctul culminant al unui proces în care sunt implicate nu doar organele sexuale, ci și, și într-un mod foarte activ, creierul. În faza de stimulare fizică și sexuală, sunt activate și numeroase zone și structuri cerebrale, inclusiv așa-numitul circuit al recompensei, care joacă un rol fundamental în orgasm.

Cum se produce această conexiune între zona genitală a femeii sau a bărbatului și creierul său? Ei bine, prin nervi. În zona genitală există un număr mare de nervi (de exemplu, în clitoris se estimează că există peste 8.000 de terminații), iar aceștia trimit informații către creier despre ceea ce trăiește persoana respectivă.

Acești nervi genitali comunică, la rândul lor, cu alți nervi mai lungi care transmit aceste informații către măduva spinării și apoi de la măduva spinării la creier.

Cei mai importanți nervi în transferul nervos al orgasmului sunt nervul hipogastric (care trimite semnale de la uter în cazul femeilor și de la prostată în cazul bărbaților), nervul pudendal (care trimite semnale de la clitoris și scrot) și nervul vag (care transmite de la colul uterin, uter și vagin).

Ce se întâmplă în continuare? Când începe faza de excitare, creierul începe să trimită sânge către organele sexuale. Treptat, ritmul cardiac și ritmul respirator cresc la ambele sexe. În același timp, terminațiile nervoase din zonele genitale și din alte părți ale corpului trimit semnale către centrul de plăcere al creierului.

Foto: Freepik

Circuitul de recompensă este responsabil pentru clasificarea unui comportament ca fiind plăcut sau motivant. În cazul unei stimulări continue, se activează o serie de structuri cerebrale din acest circuit.

Cele mai importante sunt amigdala (reglarea emoțiilor), nucleul accumbens (eliberarea de dopamină), cerebelul (controlul funcțiilor musculare) și glanda pituitară (eliberarea de endorfine sau oxitocină).

Pe lângă circuitul recompensei, în ultimii ani oamenii de știință au studiat modul în care anumite zone ale creierului acționează în timpul orgasmului. Cercetările lor au dezvăluit că activitatea cerebrală este foarte asemănătoare la ambele sexe.

Atât la bărbați, cât și la femei, există o inhibiție a cortexului orbitofrontal lateral, partea creierului responsabilă pentru procesele de rațiune și control. S-ar putea spune că în timpul orgasmului creierul închide complet această zonă. Cortexul, implicat în durere, este, de asemenea, stimulat, ceea ce ar putea sugera o legătură între această senzație și plăcere.

Foto: Shotterstock

Dar, fără îndoială, unul dintre cele mai interesante și mai importante studii este cel realizat de o echipă condusă de Gert Holstege, de la Universitatea din Groningen, care a reușit să identifice zona exactă a creierului care controlează orgasmul ambele sexe.

Dezvoltat de-a lungul a trei decenii, acest studiu, care a început cu feline și apoi cu oameni, a furnizat majoritatea datelor cunoscute în prezent despre ce se întâmplă în creierul bărbaților și al femeilor în timpul orgasmului.

Ceea ce este unic este că voluntarii au trebuit să stea într-un scaner PET și să-și lase partenerii să-i mângâie până la orgasm în mai puțin de două minute pentru ca activitatea din creierul lor să fie înregistrată.

Datorită lui, se știe acum că, spre deosebire de ceea ce se credea, orgasmul nu aduce cu sine o activitate cerebrală dezlănțuită, ci dimpotrivă, căci ar fi mult mai degrabă o „deconectare” a creierului.

A fost nevoie de mai bine de un deceniu pentru ca Holstege și echipa sa să răspundă la o altă întrebare importantă: punctul din creier în care își are originea orgasmul. De ce? Pentru că imaginile luate de scaner erau neclare.

Un software dezvoltat ulterior a reușit să stabilizeze imaginile. Studiul publicat în 2013 în prestigioasa Journal of Sexual Medicine a constatat că acest loc se află în trunchiul cerebral, mai exact în așa-numitul tegmentum pontin dorsolateral.

Lucrarea lui Holstege arată că partea stângă a acestei părți a creierului controlează atât ejacularea, cât și orgasmul, cu puține diferențe între sexe. Participanții care nu au reușit să atingă punctul culminant în decurs de două minute nu au activat zona în cauză, iar același lucru a fost valabil și atunci când orgasmele au fost simulate.

Studiul a propus, de asemenea, numirea acestui punct din creier drept Centrul de Stimulare a Organelor Pelvine, sau CSOP, pe scurt. Astfel, tegmentul pontin dorsolateral, sau CSOP, este ca „o autostradă nervoasă care leagă creierul de organele sexuale, unde orgasmul devine fizic”.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu