Ce trebuie făcut după o rupere a prezervativului: diferite opțiuni, avantajele și dezavantajele lor

Deși prezervativul masculin de barieră este una dintre cele mai eficiente metode de contracepție și, cu siguranță, cea care oferă cea mai mare protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, acesta este susceptibil să se rupă în unele cazuri, ceea ce duce la o serie de riscuri.

Cum pot verifica dacă este rupt?

Uneori, ruperea prezervativului este evidentă, dar nu întotdeauna este cazul. De aceea, există o metodă care, așa cum explică producătorul Durex pe site-ul său, este recomandată în toate cazurile. Aceasta constă în introducerea a puțină apă sau aer în prezervativ, înnodarea capătului deschis al acestuia și împingerea în jos a volumului introdus prin aplicarea unei presiuni dinspre nod. Dacă picături cad, înseamnă că există o perforație fină și este posibil ca prezervativul să fi avut scurgeri.

În cazul în care prezervativul s-a rupt, există un anumit risc de transmitere a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) și de sarcină nedorită și este necesar să se acționeze pentru a preveni apariția sau agravarea acestor probleme.

Prevenirea sarcinii nedorite

În acest sens, principala opțiune pe care o avem la dispoziție este ca persoanele cu uter să ia pilula de a doua zi sau pilula de urgență.

În prezent, potrivit Mayo Clinic, există doi compuși disponibili pe piață în acest scop. Unul este levonogestrelul, iar celălalt este acetatul de ulipristal. Primul trebuie administrat în termen de 72 de ore de la ruptură, iar cel de-al doilea în termen de 120 de ore. Ambele sunt disponibile fără prescripție medicală în Spania.

Efectele secundare sunt similare în ambele cazuri și includ greață, vărsături, amețeli, oboseală, dureri de cap, sensibilitate la nivelul sânilor, sângerări între menstruații și dureri sau crampe în partea inferioară a abdomenului.

Trebuie remarcat faptul că, în niciun caz, aceste medicamente nu trebuie utilizate ca metodă regulată de contracepție.

Prevenirea ITS

În special atunci când ruperea prezervativului are loc în contextul unor raporturi sexuale între persoane relativ necunoscute, când unul dintre participanți nu-și cunoaște statutul ITS sau când unul dintre parteneri are o ITS confirmată, există riscul de transmitere prin expunere.

Cel mai bun lucru de făcut în aceste cazuri este să mergeți la un centru medical pentru consult. Acolo, profesioniștii ar trebui să ofere sfaturi pentru a minimiza riscurile sau, dacă este cazul, tratamente preventive pentru a reduce șansele de infecție.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu