Ce trebuie sa stii inainte de primul consult ginecologic

Este firesc să ai emoții atunci când mergi la un consult ginecologic și este de înțeles dacă te simți puțin anxioasă. Cu toate acestea, este important să vă amintiți că un consult ginecologic este o parte normală și esențială pentru a avea grijă de sănătatea dumneavoastră.

Dacă vă simțiți nervoasă în legătură cu prima consultație, iată câteva informații care vă pot ajuta să vă simțiți mai relaxată. Primul consult ginecologic ar trebui să fie făcut, în mod ideal, atunci când vă începeți viața sexuală.

Cu toate acestea, dacă aveți întrebări, îngrijorări sau dacă vă confruntați cu schimbări, este perfect în regulă să programați o consultație chiar înainte de a deveni activă din punct de vedere sexual. După prima consultație, se recomandă, în general, să faceți controale de rutină o dată pe an.

De asemenea, este important să consultați un medic dacă aveți dureri, menstruație întârziată, secreții anormale sau dacă aveți un partener nou. Pentru a programa un consult ginecologic, puteți obține o trimitere de la medicul de familie și puteți face o programare pe baza acesteia.

Costul consultației va fi de obicei acoperit de stat, dacă aveți asigurare. Cu toate acestea, dacă nu sunteți asigurată sau dacă preferați o anumită clinică, puteți alege o clinică privată și puteți plăti singură consultația.

Cerând recomandări de la cunoscuți sau citind recenzii online vă poate ajuta să găsiți un medic și o clinică cu care vă simțiți confortabil. Pentru a vă pregăti pentru consultație, este recomandat să evitați să folosiți diverse creme sau absorbante în noaptea dinainte.

În plus, programarea consultației pentru o perioadă în care nu sunteți la menstruație poate fi benefică, în special pentru examenele pelviene. Acest lucru poate face ca examinarea să fie mai ușoară și să ofere rezultate mai precise. De asemenea, poate fi util să faceți o listă de întrebări pe care să le discutați cu ginecologul dumneavoastră.

Fie că este vorba despre contracepție, menstruație sau despre orice aspect al sănătății dumneavoastră reproductive, este important să obțineți răspunsurile de care aveți nevoie. Având lista pregătită în avans, te vei asigura că nu uiți nimic important din cauza emoțiilor sau a anxietății. În timpul consultației, există, în general, trei etape.

În primul rând, vei avea o discuție cu medicul, care îți va pune întrebări despre vârsta ta, ultima menstruație, motivul controlului și istoricul tău medical. În a doua etapă, medicul vă va examina fizic vulva și vaginul, de obicei prin palpare.

De asemenea, este posibil să efectueze un test Papanicolau și vă va oferi toate detaliile necesare despre aceste proceduri. În cele din urmă, în cea de-a treia etapă, veți avea timp să discutați despre orice preocupări sau întrebări pe care le aveți.

Puteți întreba despre viața sexuală, medicamente, menstruație sau orice alt subiect care vă preocupă. Dacă sunteți activă din punct de vedere sexual de ceva timp, dacă vă confruntați cu dureri sau dacă ați ajuns la o anumită vârstă și nu ați avut niciodată un consult ginecologic, este timpul să nu mai amânați și să vă faceți o programare.

Nu uitați, un consult ginecologic nu este dureros, rușinos sau jenant. Este esențial să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, iar controalele regulate, care durează doar 20-30 de minute pe an, vă pot salva viața.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu