Cea mai hidratantă băutură : Este apa cu adevărat cea mai bună opțiune?

Apa este deseori considerată cea mai bună băutură care potolește setea, dar studii recente sugerează că există o opțiune și mai bună pentru a ne menține corpul hidratat.

Cercetări efectuate de Universitatea St Andrews din Scoția pentru a afla care băutură este cu adevărat cea mai hidratantă. Vom descoperi că apa ar putea să nu fie cea mai bună opțiune și că alte băuturi pot oferi o hidratare mai eficientă și de lungă durată.

Studiul Universității din St Andrews

Studiul realizat de Universitatea din St Andrews a avut ca scop compararea proprietăților de hidratare ale diferitelor băuturi prin analizarea diferitelor criterii, cum ar fi viteza de hidratare și durata hidratării în funcție de volumul de lichid consumat. Cercetătorii au recrutat 72 de bărbați activi din punct de vedere fizic, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, pentru a lua parte la studiu.

Participanții au băut fie 1 litru de apă plată, fie 1 litru de altă băutură (cola, băutură sportivă, bere, cafea neagră, suc de portocale, lapte, ceai negru etc.) pe o perioadă de 30 de minute. Urina participanților a fost apoi colectată în următoarele 4 ore pentru a măsura efectele diuretice ale diferitelor băuturi. S-a măsurat, de asemenea, cantitatea de apă reținută de organism la 2 ore după ingestie.

Rezultatele studiului

Rezultatele studiului au arătat că apa plată și cea minerală hidratează organismul destul de repede, dar nu sunt cele mai hidratante băuturi pe termen lung. Băuturile care conțin puțin zahăr, grăsimi sau proteine au prezentat o capacitate de hidratare mai mare.

Laptele a fost identificat ca fiind cea mai hidratantă băutură, deoarece conține proteine, grăsimi și sodiu. Aceste componente ajută la reținerea umidității în organism pentru mai mult timp. Sodiul acționează ca un burete, reducând producția de urină și menținând apa în organism pentru o perioadă mai lungă de timp.

Soluțiile de rehidratare orală, cum ar fi Dioralyte, utilizate pentru a combate deshidratarea, s-au dovedit a fi, de asemenea, foarte hidratante. Acestea conțin puțin zahăr, sodiu și potasiu, ceea ce favorizează o hidratare prelungită.

Sucul de portocale a prezentat, de asemenea, o rată ridicată de hidratare, datorită conținutului său de apă și nutrienți. Cu toate acestea, este important de reținut că sucurile de fructe și băuturile carbogazoase pot avea o rată de hidratare ridicată în primele câteva ore, dar nu mențin o hidratare optimă pe termen lung din cauza concentrației ridicate de zahăr.

Rolul apei în hidratare

Deși s-a demonstrat că alte băuturi sunt mai hidratante decât apa, este esențial să subliniem că apa rămâne o opțiune sănătoasă și necesară pentru menținerea unei bune hidratări. Apa este esențială pentru eliminarea toxinelor din rinichi și ficat și joacă un rol crucial în sănătatea pielii noastre.

Se recomandă să beți cel puțin 2,7 litri de apă pe zi pentru a vă menține bine hidratat. Apa este ieftină și ușor de procurat, ceea ce o face o opțiune practică pentru a menține o hidratare adecvată pe parcursul zilei.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu