Ceaiul verde pe zi îți protejează prostata

La sfârșitul lunii septembrie 2007, American Journal of Epidemiology a publicat un articol care arată că riscul de cancer de prostată avansat a fost înjumătățit la băutorii de ceai verde. Obiceiul de a consuma această băutură ar putea explica relativa raritate a acestor cancere în Asia.

În China și Japonia, unde incidența cancerului este mai mică decât în țările occidentale, studiile efectuate pe masa de autopsie după decese fără legătură aparentă cu cancerul arată că persoanele examinate au același număr de tumori mici localizate ca în Europa sau în Statele Unite. Se crede că anumiți factori de mediu inhibă creșterea celulelor canceroase.

Ceaiul verde te protejează

Începând cu anii 1990, cercetătorii de la Centrul Național de Cancer din Tokyo au urmărit aproape 50.000 de bărbați japonezi pentru a izola comportamentele care ar putea explica aceste diferențe. Rezultatele lor sunt semnificative: riscul de a dezvolta cancer de prostată avansat este cu 50% mai mic pentru bărbații care beau cel puțin 5 cești de ceai verde pe zi decât pentru cei care beau mai puțin de o ceașcă.

Aceste statistici susțin alte rezultate ale cercetărilor care sugerează că ceaiul verde este o modalitate interesantă de prevenire și combatere a cancerului. În laborator, celulele tumorale cerebrale au fost expuse la una dintre componentele active ale ceaiului verde: o catehină numită epigalocatechin-3-galat (EGCG). Aceste celule tumorale au fost sensibile la activitatea acestei molecule, cunoscută deja pentru puternica sa activitate antioxidantă.

EGCG este capabilă să inhibe angiogeneza, adică crearea de micro vase de sânge care alimentează celula canceroasă cu energie. În ianuarie 2008, un nou studiu a demonstrat această acțiune la un rozător la care fusese transplantată o tumoare pancreatică umană. Metastazele sunt, de asemenea, mai puțin frecvente.

Chimioterapia și cofeina: duo-ul câștigător

Un alt beneficiu major al substanțelor extrase din ceaiul verde este cunoscut încă de la un studiu din 2006. Combinația dintre produsele folosite în chimioterapie și teanina, un aminoacid extras din frunzele de muguri tineri de ceai verde, crește eficiența tratamentului. Adăugarea acestui extract de ceai verde ajută la distrugerea alimentării cu sânge a tumorii. Celulele tumorale mor mai repede, iar dimensiunea tumorii se reduce mai rapid decât în cazul administrării de medicamente singure (doxorubicină și tamoxifen).

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu