Cel mai bun moment al zilei pentru a lua suplimentele cu colagen

Administrarea vitaminelor la momentul potrivit poate face o mare diferență. Unele vitamine funcționează cel mai bine atunci când sunt luate cu alimente, în timp ce altele sunt mai eficiente dacă sunt luate la prima oră a dimineții. Există, de asemenea, unele vitamine pentru care momentul nu contează prea mult.

Colagenul obișnuia să se încadreze în această din urmă categorie, dar cercetările recente sugerează contrariul. Studiile citate de MindBodyGreen indică faptul că administrarea consecventă de colagen poate duce la o mai bună elasticitate și longevitate a pielii.

Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție s-a axat pe peptidele de colagen și pe beneficiile acestora pentru îmbunătățirea somnului. Studiul a implicat 13 sportivi de sex masculin care se confruntau cu probleme de somn.

Aceștia au primit fie 15 grame de peptide de colagen, fie un placebo, pe care să le consume cu o oră înainte de culcare, timp de o săptămână. Calitatea somnului participanților a fost monitorizată prin diverse metode, inclusiv jurnale de somn, tehnologie portabilă și studii de somn.

Studiul a analizat, de asemenea, funcțiile cognitive, inflamatorii și endocrine, precum și senzațiile de somnolență și oboseală. Rezultatele au arătat că suplimentarea cu peptide de colagen a redus trezirile nocturne și a îmbunătățit funcția cognitivă a participanților.

Cercetătorii consideră că conținutul ridicat de glicină din peptidele de colagen poate juca un rol-cheie în modularea calității somnului.

Glicina poate fi găsită în carnea roșie, alunele, lactatele și fructele de mare, iar cercetările anterioare au arătat că aceasta poate îmbunătăți somnul prin afectarea anumitor receptori care reglează ritmurile circadiene și temperatura corpului.

Cercetătorii au concluzionat că peptidele de colagen ar putea fi o opțiune non-farmacologică pentru a îmbunătăți calitatea somnului la sportivi și, potențial, la persoanele cu probleme de somn.

Mecanismul exact din spatele acestei corelații nu este încă pe deplin înțeles, dar studiul oferă informații valoroase despre beneficiile potențiale ale suplimentării cu colagen pentru îmbunătățirea atât a somnului, cât și a funcției cognitive.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu