Cele două semne timpurii care dau de gol boala Parkinson cu până la 10 ani înainte de diagnosticare

Diagnosticul bolilor neurodegenerative nu este adesea posibil de stabilit cu exactitate până la apariția primelor simptome grave. Până atunci, este obișnuit ca leziunile semnificative să fi afectat deja sistemul nervos al pacientului.

De aceea, devine important să se caute semne mai timpurii, mai subtile, care să permită o identificare mai timpurie a bolii și strategii de reducere a severității afecțiunii.

Simptomele timpurii apar cu mult înainte de diagnosticare

Astfel, un studiu realizat de Universitatea Queen Mary din Londra pe o populație deosebit de diversă a concluzionat că pierderea auzului și epilepsia sunt două caracteristici timpurii ale bolii Parkinson.

Așa cum relatează în revista științifică JAMA Neurology, au ajuns la această constatare analizând datele obținute din dosarele de îngrijire primară a peste un milion de persoane care locuiesc în estul Londrei între 1990 și 2018.

În acest fel, s-a descoperit că unele simptome cunoscute asociate cu Parkinson apar adesea cu 5 până la 10 ani înainte de diagnostic. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit, de asemenea, două noi semne timpurii care nu fuseseră legate până acum de boală: pierderea auzului și epilepsia.

De asemenea, acestea evidențiază o asociere între patologii precum diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială și incidența bolii Parkinson.

O populație diversă

O mare parte din cercetările care au lucrat în mod istoric asupra bolilor neurodegenerative au avut tendința de a se concentra pe populațiile albe bogate, ceea ce a dus la o subreprezentare a minorităților etnice și a persoanelor din medii socio-economice inferioare.

Această lucrare, în schimb, corectează acest defect, concentrându-se pe o zonă relativ mai puțin bogată (cum ar fi estul Londrei) și pe una dintre cele mai diverse populații din punct de vedere etnic din oraș. De fapt, 80% dintre pacienții incluși în studiu proveneau din gospodării cu venituri mici, iar aproximativ 45% făceau parte din minorități etnice.

Cu toate acestea, autorii subliniază potențialul acestor cunoștințe de a îmbunătăți diagnosticarea persoanelor cu Parkinson prin identificarea factorilor de risc și realizarea unor asocieri timpurii pe baza cărora să se înceapă implementarea strategiilor preventive.

Articol util? Dă-l mai departe!