Include în meniul tău cât mai multe alimente precum iaurtul şi usturoiul şi astfel vei avea o iarnă fără nas în batistă, tuse şi gât roşu.
Vitamina C – „aurul” din citrice şi ardei gras roşu
Citricele conţin doze mari de vitamina C. Studiile au arătat că această vitamină poate diminua simptomele răcelii cu până la 23%. Şi pentru asta nu este nevoie decât de maxim 8 grame. Iar pentru că organismul nostru nu produce şi nici nu depozitează vitamina C, pentru o sănătate de fier, este nevoie de un consum zilnic din acest antioxidant. Această vitamină este responsabilă de creşterea producţiei de celule albe în sânge, care luptă împotriva infecţiilor. În afară de citrice, alte alimente care au o cantitate mare de vitamina C sunt papaya, dovleacul, roşiile, broccoli, varza de Bruxelles şi ardeii graşi roşii. Aceştia din urmă conţin multă vitamina C, dar şi betacaroten. Vitamina C ajută la menţinerea unui ten sănătos, iar betacarotenul este foarte bun pentru ochi şi piele.
Usturoiul, aromă binefăcătoare
El conţine alicină, un compus care luptă împotriva infecţiilor şi a bacteriilor. Cercetătorii britanici au dat unui număr de 146 de oameni extract de usturoi, timp de 12 săptămâni. Cei care au luat usturoi erau cu 30% mai puţin predispuşi să răcească decât cei care nu au făcut-o. Alte studii sugerează că persoanele care iubesc usturoiul şi mestecă mai mult de 6 căţei pe săptămână au un risc cu 30% mai mic de a face cancer colorectal şi cu 50% mai mic de a se îmbolnăvi de cancer de stomac.
Ghimbirul ţine departe gripa
Această rădăcină conţine uleiuri aromatice (sesquitepene) care previn gripa şi răceala, dar şi tusea. Ghimbirul ameliorează durerea şi febra, dar poate acţiona şi ca sedativ uşor, astfel că te vei simţi mai confortabil şi te vei odihni mai bine. Pune 2 linguri de ghimbir răzuit într-o cană cu ceai fierbinte şi bea de 2-3 ori pe zi. Studii recente arată că ghimbirul ajută la ameliorarea durerilor cronice şi are proprietăţi de scădere a colesterolului.
Nu uita de iaurt!
Studiile au arătat în timp că un iaurt consumat zilnci, elimină până la 25% posibilitatea de a răci. Bacteria care este răspunzătoare de acest beneficiu este Lactobacillus reuteri, care blochează înmulţirea virusurilor care ne invadează organismul atunci când ne îmbolnăvim. Nu toate iaurturile conţin această bacterie, aşa că ar fi bine să verifici etichetele. Într-un studiu al cercetătorilor suedezi, efectuat pe un eşantion de 181 de muncitori dintr-o fabrică, cei care au mâncat zilnic iaurt cu Lactobacillus reuteri s-au îmbolnăvit mai puţin decât cei care nu au consumat iaurtul cu această bacterie.
Broccoli şi spanac pentru o sănătate de fier
Broccoli este încărcat cu un arsenal bogat de vitamine şi minerale. Conţine cantităţi mari de vitamine A, C şi E, precum şi antioxidanţi, ceea ce o face una dintre cele mai sănătoase legume pe care o poţi pune pe farfurie. Secretul pentru a-i păstra intacte toate proprietăţile nutritive este de a-l găti cât mai puţin posibil. Spanacul este bun nu numai pentru că este bogat în fier şi vitamina C, dar conţine şi mulţi antioxidanţi, precum betacarotenul, care măresc capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu infecţiile.
SFAT
Pentru menţinerea unui sistem imunitar puternic, mănâncă zilnic fructe şi legume şi bea cel puţin 2 litri de apă.