Există mai mulți factori care pot contribui la inflamația cronică, cum ar fi stresul, fumatul, afecțiunile existente, consumul excesiv de alcool și o dietă necorespunzătoare. Când vine vorba de dietă, există anumite obiceiuri alimentare care duc adesea la inflamații în organism.
Lauren Manaker, un nutriționist american, oferă o perspectivă asupra acestor obiceiuri. O greșeală frecventă este consumul de alimente care conțin cantități mari de zahăr adăugat. Manaker explică faptul că zahărul adăugat, în special din alimentele și băuturile procesate, a fost legat de inflamație.
Acest lucru se datorează faptului că poate crește nivelurile de mesageri inflamatori cunoscuți sub numele de citokine. Un raport publicat în Frontiers in Immunology susține acest lucru, afirmând că dietele bogate în zahăr procesat contribuie la boli inflamatorii precum artrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale.
O altă greșeală este consumul de multe alimente prăjite și procesate, cum ar fi mâncarea de tip fast-food. Manaker sfătuiește să limiteze consumul de fast-food, deoarece un studiu publicat în revista Cell sugerează că acesta declanșează un răspuns inflamator și poate chiar afecta sistemul imunitar.
În schimb, ea recomandă să vă pregătiți propriile mese pe care să le luați la serviciu, deoarece este mai sănătos și elimină tentația de a mânca la fast-food. Carnea procesată, cum ar fi șunca și cârnații, este un alt vinovat. Aceste produse conțin produse finale de glicare avansată (AGE), care provoacă inflamații în organism.
Manaker explică faptul că AGEs se formează atunci când zaharurile reducătoare reacționează cu proteinele la temperaturi ridicate. În timp ce cărnurile procesate sunt convenabile și au o durată de depozitare mai lungă, este mai bine să evitați să le consumați dacă doriți să preveniți inflamațiile.
În schimb, optați pentru pește sau proteine din surse vegetale. Sincronizarea meselor poate avea, de asemenea, un impact asupra inflamației. Mâncatul seara târziu sau gustările înainte de culcare au fost legate de creșterea inflamației.
Un studiu publicat în PLOS One a constatat că mesele consumate seara târziu sunt asociate cu niveluri mai ridicate de inflamație. În plus, nivelurile de proteină C-reactivă (CRP), un biomarker al inflamației, cresc odată cu consumul de calorii după ora 17:00.
În cele din urmă, consumul regulat de carbohidrați foarte procesați, cum ar fi cei care se găsesc în făina albă din pâine și produse de patiserie, poate duce la probleme de sănătate. Mediators of Inflammation a publicat un studiu care arată că carbohidrații procesați și zahărul rafinat pot crește riscul de inflamație sistemică.
Aceste elemente provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la inflamații pe măsură ce organismul le procesează.
Pentru a reduce inflamația și a promova o sănătate mai bună, este important să fim atenți la aceste greșeli alimentare comune și să facem alegeri mai sănătoase în ceea ce privește zahărul adăugat, mâncarea de tip fast-food, carnea procesată, momentul mesei și carbohidrații procesați.