Cele trei credinte limitative care te mentin intr-o bucla a nefericirii, explicate de un psiholog

Credințele limitative pot cauza suferință și nefericire. Psihologul Nick Wignall explică de ce este important să renunțăm la aceste convingeri și oferă sfaturi despre cum să ne recăpătăm fericirea.

Mulți oameni cred că motivația înseamnă să te bucuri mereu de procesul de a face lucruri importante care contribuie la dezvoltarea și bunăstarea lor personală. Cu toate acestea, a aștepta să te simți motivat înainte de a acționa poate duce la inactivitate.

De exemplu, dacă vrei să slăbești, dar nu ai impulsul necesar pentru a face acest lucru, sau dacă vrei să avansezi în carieră, dar te lași prins de detaliile actualului loc de muncă, sau dacă speri să faci mai multe exerciții fizice, dar aștepți să apară starea de spirit potrivită, te predispui la nefericire, deoarece aștepți în mod constant să te simți bine înainte de a acționa.

Oamenii fericiți înțeleg că motivația este ceva ce poate fi cultivat și controlat. Ei cred că cea mai bună modalitate de a-și atinge obiectivele, fie că este vorba de pierderea în greutate sau de construirea unei relații satisfăcătoare, este de a se motiva în mod constant să facă sarcini provocatoare, dar semnificative, indiferent de cum se simt.

Ei recunosc că este posibil să îndeplinească sarcini dificile fără a se baza exclusiv pe motivație. La fel ca orice provocare dificilă, cheia este să începi de la mic și să construiești treptat încrederea pe parcurs.

Atunci când convingerea noastră de bază este că succesul vine doar prin faptul că suntem duri cu noi înșine, cădem adesea în obiceiul de a ne critica și de a experimenta sentimente de depresie și anxietate. Dacă percepeți încurajarea ca pe niște cuvinte dure menite să vă motiveze, vă provocați de fapt mai multă nefericire.

Nick Wignall se referă la această mentalitate ca la teoria motivării a sergentului de instrucție, în care aveți un sergent interior care vă împinge și vă critică fără încetare. Pentru a fi fericit, trebuie să alungi acest sergent interior din viața ta.

Pentru a schimba aceste convingeri limitative cu privire la succes, trebuie să vă dovediți că puteți avea succes fără presiunea constantă. Faceți pași mici și aveți curajul de a acționa fără nicio presiune. Implică-te în activități și competiții pentru distracție, nu doar pentru a câștiga.

Atunci când faceți o greșeală, amintiți-vă că va exista întotdeauna o altă oportunitate de a vă îmbunătăți. În loc să fiți propriul critic, deveniți cel mai mare susținător al vostru. Această schimbare de mentalitate poate fi transformatoare.

Dintre toate credințele distructive care ne împiedică fericirea, credința că suntem valoroși doar dacă obținem succesul este deosebit de tragică și comună. În copilărie, internalizăm ideea că suntem adorabili și valoroși doar dacă avem succes.

Wignall explică faptul că, deși este important să avem obiective, nu ar trebui să ne definim întreaga identitate doar pe baza realizărilor. Suntem mai mult decât realizările noastre. Suntem parteneri iubitori, prieteni buni, dansatori pricepuți și multe altele.

Așadar, concentrează-te pe activitățile din viață care îți aduc cu adevărat fericire și împlinire.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu