Cercetatorii de la Oxford au descoperit cele mai importante 3 lucruri care te pot ajuta sa previi dementa

Un studiu recent al Universității Oxford a pus în lumină modul în care anumiți factori pot avea un impact asupra creierului, în special în ceea ce privește primele etape ale îmbătrânirii. Această cercetare s-a axat pe un „punct slab” al creierului care este predispus la degenerare pe măsură ce îmbătrânim.

Studiul a identificat factorii de risc modificabili cheie care au un efect semnificativ asupra acestei regiuni vulnerabile, inclusiv diabetul, poluarea aerului și consumul de alcool.

Demența frontotemporală (FTD), o afecțiune cu care se luptă în prezent actorul Bruce Willis, contribuie la micșorarea centrelor de personalitate și a funcțiilor comportamentale ale creierului. Studiul a examinat 161 de factori de risc pentru demență și i-a grupat în 15 categorii în funcție de impactul lor.

Analizând scanările RMN ale creierului a peste 40.000 de persoane din Marea Britanie cu vârsta de 45 de ani și peste, oamenii de știință au reușit să identifice cei mai influenți factori de risc modificabili, precum tensiunea arterială, colesterolul, greutatea, fumatul, depresia și altele.

Conducătorul studiului, profesorul Gwenaelle Douaud, a evidențiat importanța diabetului, a poluării aerului și a alcoolului ca fiind cei mai dăunători factori pentru această zonă specială a creierului.

Doctorul Anderson Winkler, coautor al studiului, a subliniat importanța adoptării unei abordări cuprinzătoare pentru a înțelege modul în care acești factori interacționează, în special în contextul vârstei și al sexului.

Dr. Susan Mitchell, președinta Alzheimer’s Research UK, a subliniat urgența promovării sănătății creierului și a strategiilor de prevenire, deoarece în prezent nu există tratamente disponibile pentru a opri sau încetini demența.

Studiul sugerează că până la 40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite, subliniind necesitatea unei înțelegeri mai profunde a modului în care poate fi evitată demența.

Rezultatele studiului ar putea oferi informații despre motivele pentru care anumite grupuri, cum ar fi cei care locuiesc în zone puternic poluate, sunt mai predispuși la demență. Boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, afectează o parte semnificativă a persoanelor diagnosticate cu această afecțiune.

Studiul subliniază importanța abordării factorilor de risc modificabili pentru a reduce riscul de demență și pentru a promova sănătatea generală a creierului.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu