Ciupercile ar trebui consumate pentru a reduce riscul de depresie

Ciupercile nu sunt doar un aliment nutritiv, ci pot fi benefice și pentru sănătatea mintală. Un nou studiu a asociat consumul de ciuperci cu un risc redus de depresie. Autorii studiului cred că un antioxidant numit ergotioneină ar putea fi responsabil pentru acest efect.

Ciupercile sunt cea mai bună sursă alimentară de ergotioneină. Acestea conțin, de asemenea, mai multe alte substanțe nutritive benefice pentru sănătate, inclusiv diverse vitamine B, vitamina D și zinc. Într-un nou studiu, o echipă de cercetători raportează că persoanele care mănâncă ciuperci au un risc mai mic de a dezvolta depresie.

Djibril Ba, cercetător în domeniul epidemiologiei la Penn State College of Medicine, a declarat că acest lucru se poate datora faptului că ciupercile conțin minerale precum potasiu și aminoacidul ergotioneină, care poate reduce riscul de anxietate și depresie.

Într-adevăr, ergotioneina, un antioxidant puternic care se găsește la niveluri ridicate în ciuperci, poate fi obținută numai din surse alimentare. Ciupercile sunt cea mai mare sursă alimentară de ergotioneină. Existența unor niveluri ridicate de ergotioneină în organism poate ajuta la prevenirea stresului oxidativ, despre care se știe că joacă un rol important în dezvoltarea diferitelor tulburări neuropsihice, inclusiv a depresiei.

Potrivit informațiilor de fond furnizate în lucrarea de cercetare, ciupercile conțin și alte substanțe, cum ar fi vitamina B12, factor de creștere nervoasă, antioxidanți și agenți antiinflamatori, care au fost asociate cu reducerea anxietății.

Detalii ale studiului

Pentru a realiza studiul, cercetătorii au folosit date din National Health and Nutrition Examination Survey din 2005 până în 2016. Au fost incluse în total 24.699 de persoane cu o vârstă medie de 45 de ani. Echipa a folosit până la două zile de reamintire a dietei de 24 de ore pentru a verifica cât de des mâncau ciuperci.

De asemenea, a fost utilizat un chestionar de sănătate al pacientului pentru a evalua dacă participanții sufereau de depresie. În comparație cu participantul cu cel mai mic consum de ciuperci, cei cu un consum moderat sau ridicat de ciuperci aveau un risc mai mic de a suferi de depresie.

Cu toate acestea, nu era neapărat mai bine să mănânci mult mai multe ciuperci. Cei cu un consum mai mare au avut aproximativ același rezultat ca și cei cu un nivel moderat de consum.

Una dintre limitările studiului a fost că nu a avut date despre tipurile specifice de ciuperci pe care le consumau oamenii. Autorii studiului au declarat, de asemenea, că cercetarea a fost limitată de faptul că a fost un studiu transversal. Cu alte cuvinte, a fost pur și simplu o imagine instantanee a situației în care se aflau oamenii la un moment dat.

Nu spune nimic despre comportamentul lor de-a lungul timpului. Acest lucru îngreunează explicarea relațiilor cauzale dintre variabile.

Alte beneficii pentru sănătate

Ciupercile au o serie de beneficii pentru sănătate. Acestea conțin vitamina D, care favorizează un sistem imunitar bun, sănătatea oaselor și o mai bună sănătate mintală. Conținutul lor de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale. Unele soiuri de ciuperci conțin, de asemenea, zinc, care favorizează creșterea optimă la sugari și copii și este, de asemenea, vital pentru sistemul nostru imunitar.

Ciupercile conțin seleniu, cupru, care ajută la producerea de energie și la utilizarea fierului, și vitamine din complexul B, cum ar fi niacina și acidul pantotenic, care ajută organismul dumneavoastră să genereze energie din alimentele pe care le consumați.

Sunt, de asemenea, „super sărace” în calorii. O cană de ciuperci crude conține mai puțin de 20 de calorii. În ceea ce privește modul de a crește aportul de ciuperci, există multe moduri de a servi ciuperci. Căutați câteva rețete și încercați toate tipurile diferite de ciuperci proaspete disponibile la piața locală. Sunt versatile și gustoase.

Sursa

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S016503272100759X

Distribuie articolul