Cum influențează alăptarea riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare

Alăptarea este esențială pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor, iar studiile au arătat beneficiile enorme ale alăptării exclusive la sân în primele șase luni de viață ale copilului. După cum subliniază Organizația Mondială a Sănătății (OMS), laptele matern „favorizează dezvoltarea senzorială și cognitivă și protejează copilul de bolile infecțioase și cronice„.

De asemenea, reduce mortalitatea la nou-născuți din cauza unor patologii foarte frecvente în primele luni de viață, cum ar fi pneumonia. O analiză publicată în Journal of the American Heart Association (JAHA) coroborează faptul că alăptarea nu este bună doar pentru copil, ci și pentru mamă.

De fapt, femeile care își alăptează bebelușii au un risc mai mic de a dezvolta boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale, precum și boli cardiovasculare. În plus, alăptarea a fost asociată în studii anterioare cu un risc redus de apariție a cancerului de sân, a cancerului ovarian și a diabetului de tip 2.

Cum a fost realizată această analiză?

O echipă de cercetători condusă de Dr. Peter Willeit de la Universitatea din Innsbruck (Austria) a analizat toate datele din opt studii efectuate în mai multe țări și un studiu internațional pentru a ajunge la aceste concluzii.

„Am colectat informații, de exemplu, despre cât timp femeile au alăptat la sân de-a lungul vieții, numărul de nașteri, vârsta la prima naștere și dacă femeile au avut sau nu un atac de cord sau un accident vascular cerebral mai târziu în viață”, spune autorul principal, Dr. Lena Tschiderer.

Cum îmbunătățește alăptarea sănătatea mamelor?

După ce au efectuat această analiză cuprinzătoare a studiilor anterioare, cercetătorii au descoperit că femeile care au alăptat la sân pe tot parcursul vieții lor au avut 11% mai puține șanse de a dezvolta boli cardiovasculare, 14% mai puține șanse de a dezvolta boli coronariene, 12% mai puține șanse de a avea un accident vascular cerebral și 17% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

„Mamele ar trebui să fie încurajate și mai mult să își alăpteze bebelușii, știind că îmbunătățesc sănătatea copilului lor, precum și pe a lor”, spune Dr. Shelley Miyamoto, președintele Consiliului Asociației Americane a Inimii pentru boli cardiace congenitale și sănătatea inimii la tineri (Young Hearts).

Articol util? Dă-l mai departe!