Aceasta este o estimare a cantității de grăsime corporală pe care o are o persoană, calculată prin împărțirea greutății unei persoane în kilograme la înălțimea sa în metri pătrați. Nu vă lăsați intimidat de cifre, există o mulțime de calculatoare online care generează IMC-ul dumneavoastră atunci când introduceți datele dumneavoastră.
Acest număr vă poate ajuta să determinați dacă aveți o greutate sănătoasă. Iată ce înseamnă numărul dumneavoastră:
- Mai puțin de 18,5 = subponderalitate
- 18,5 până la 24,9 = greutate normală
- 25 până la 29,9 = supraponderal
- 30 sau mai mult = obezi
IMC a fost mult timp un instrument popular pentru măsurarea grăsimii corporale, deoarece este ușor de utilizat și nu necesită un echipament sofisticat pentru a fi calculat. Cu toate acestea, această simplitate are un dezavantaj: uneori oferă o imagine prea simplificată a sănătății dumneavoastră.
Cum diferă IMC între bărbați, femei și alte grupuri de persoane?
Formula IMC este universală: este aceeași pentru adulți și copii (deși cifrele sunt interpretate diferit pentru tineri, deoarece se ține cont de sex și vârstă). În cazul adulților, IMC este interpretat în același mod pentru bărbați și femei. Dar există unele diferențe între anumite categorii demografice atunci când vine vorba de grăsimea corporală.
Femeile au, în general, mai multă grăsime corporală decât bărbații. Femeile ar trebui să vizeze 20-21% grăsime corporală, în timp ce bărbații ar trebui să aibă între 13-17%. Asiaticii au, în general, mai multă grăsime corporală decât occidentalii. Persoanele în vârstă au în general mai multă grăsime corporală decât persoanele tinere. Sportivii au, în general, mai puțină grăsime corporală decât non-atleții.
IMC tinde să fie problematic la persoanele în vârstă. IMC nu este la fel de util la persoanele în vârstă, deoarece nu ia în considerare faptul că multe persoane devin mai mici pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce poate duce la o subestimare a nivelului de grăsime. IMC poate duce, de asemenea, la subestimarea masei de grăsime la persoanele în vârstă, deoarece, pe măsură ce îmbătrânim, masa de grăsime înlocuiește, în general, masa musculară. Astfel, deși un adult în vârstă poate avea un IMC normal, acesta poate avea un procent ridicat de grăsime corporală. Cercetătorii numesc acest lucru „obezitate cu greutate normală”, care expune oamenii la un risc crescut de sindrom metabolic și la diverse probleme cardiovasculare.
Aceste discrepanțe i-au determinat pe unii cercetători să sugereze că obiectivele IMC ar trebui să fie diferite pentru persoanele în vârstă. O meta-analiză a examinat relația dintre IMC și riscul de deces la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste. Acest studiu a arătat că cel mai mic risc de deces a fost înregistrat la persoanele cu un IMC de aproximativ 27,5, care poate fi descris ca fiind supraponderal. Studiul a arătat că, la persoanele în vârstă, un IMC cuprins între 22 și 23 crește de fapt riscul de deces, chiar dacă se află în limitele normale.
De ce un IMC sănătos este important pentru sănătatea ta generală
Este BMI doar un număr de urmărit? Nu chiar. Acesta poate fi util pentru a afla dacă greutatea dumneavoastră se încadrează într-un interval sănătos. Sau, dacă IMC-ul dvs. a ieșit din limitele normale, vă spune când puteți fi expus riscului de a avea diverse probleme de sănătate. Un IMC de 30 sau mai mare, de exemplu, înseamnă că sunteți obez, ceea ce poate duce la :
- Tensiune arterială ridicată
- Colesterolul ridicat
- Durere corporală
- AVC
- Boala de inimă
- Diabet de tip 2
- Moarte timpurie
Atunci când IMC-ul crește, începeți să aveți probleme cu grăsimea corporală. Începi să ai probleme articulare, apnee în somn, reflux acid, acest tip de probleme care sunt direct legate de masa corporală.
Să fii slabă este periculos și pentru sănătatea ta
Subponderabilitatea (cu un IMC mai mic de 18,5) prezintă propriile provocări. Un studiu a arătat că aceasta poate contribui la un risc crescut de deces. Deși este mai probabil ca aceste decese să fie rezultatul unor cauze nefirești (cum ar fi accidentele sau sinuciderea), mai degrabă decât al cancerului, al bolilor cardiovasculare sau al bolilor respiratorii. Acest lucru se poate datora faptului că persoanele subponderale prezintă un risc mai mare de rănire și, odată rănite, în general, le este mai greu să se recupereze.