Cum pot scoate un os de pește blocat în gât?

Savurarea unui fel de mâncare delicioasă din pește poate fi distrusă de teama de a înghiți un os de pește. Deși este rar ca un os de pește să străpungă stomacul sau tractul digestiv, acesta poate provoca disconfort dacă rămâne blocat în gât.

Simptomele unui os de pește blocat

Atunci când un os de pește rămâne blocat în gât, pot apărea o serie de simptome. Printre cele mai frecvente se numără

  1. O senzație de disconfort sau un corp străin în gât: Este posibil să simțiți un disconfort sau o senzație de furnicături în gât, ca și cum ceva ar fi blocat.
  2. Dificultate la înghițire: Osul poate face ca înghițirea să fie dureroasă sau dificilă.
  3. Tuse persistentă: Este posibil să simțiți nevoia constantă de a tuși pentru a încerca să dislocați creasta.
  4. Durere sau iritație în gât: Culmea poate provoca o senzație de durere sau iritație în gât.
  5. Producția excesivă de salivă: Este posibil să observați o creștere a producției de salivă din cauza iritației provocate de os.

Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome, este important să acționați rapid pentru a îndepărta oasele de pește blocate în gât.

Metode de îndepărtare a unui os de pește blocat

1. Tușește tare

Tusea este unul dintre mecanismele naturale de apărare ale organismului pentru a expulza corpurile străine din tractul respirator și esofag. Atunci când simțiți un os de pește blocat în gât, încercați să tușiți cu putere pentru a încerca să îl dislocați. Acest lucru poate ajuta la deplasarea osului de pește spre gură sau în jos, în cavitatea bucală, unde poate fi îndepărtat cu ușurință.

2. Beți apă sau ulei de măsline

Dacă tusea nu funcționează, puteți încerca să beți un pahar de apă sau să luați două linguri de ulei de măsline. Apa poate exercita o ușoară presiune asupra crestei, ajutând-o să se deplaseze în jos, în stomac. Uleiul de măsline, pe de altă parte, poate lubrifia esofagul și ușura trecerea osului de pește în stomac. Asigurați-vă că beți încet și cu atenție pentru a evita aspirarea.

3. Faceți gargară cu apă sărată sau suc de lămâie

Gargara cu apă sărată sau suc de lămâie poate ajuta la ameliorarea disconfortului cauzat de un os de pește blocat. Amestecați o linguriță de sare într-un pahar de apă caldă și faceți gargară timp de câteva minute. Puteți folosi, de asemenea, suc de lămâie diluat în apă pentru gargară. Aceste soluții pot ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii.

4. Alimente vâscoase

Anumite alimente vâscoase pot ajuta la împingerea peștelui în stomac. Mestecați încet o bucată de bezea, de banană sau de pâine cu unt de arahide, apoi înghițiți. Consistența vâscoasă a acestor alimente poate ajuta la învăluirea osului de pește și la ușurarea trecerii sale în esofag.

5. Băuturi răcoritoare sau apă cu oțet

Băuturile carbogazoase, cum ar fi cola, pot crea bule care pot ajuta la dizolvarea sau înmuierea oaselor de pește. De asemenea, puteți încerca să beți o cană de apă cu oțet, amestecând două linguri de oțet în apă. Aciditatea oțetului poate ajuta la descompunerea oaselor de pește și la facilitarea trecerii acestora.

6. Nu folosiți obiecte sau ustensile ascuțite.

Este important să nu încercați să extrageți oasele de pește cu obiecte ascuțite sau cu ustensile precum pensetele. Acest lucru ar putea agrava situația și ar putea provoca răni suplimentare la nivelul gâtului. Cel mai bine este să lăsați un profesionist din domeniul sănătății să efectueze această procedură, dacă este necesar.

7. Consultați un medic

Dacă osul de pește rămâne blocat în gât pentru o perioadă lungă de timp sau dacă aveți dureri intense, dificultăți de respirație sau orice alt simptom îngrijorător, este important să consultați imediat un medic. Un profesionist din domeniul sănătății va putea evalua situația și vă va oferi îngrijirea de care aveți nevoie.

Prevenirea oaselor de pește

Cel mai bun mod de a evita ca oasele de pește să rămână blocate în gât este să luați anumite măsuri de precauție atunci când mâncați preparate din pește. Iată câteva sfaturi pentru a preveni apariția oaselor de pește:

  • Verificați cu atenție dacă peștele are oase înainte de a-l găti sau de a-l mânca.
  • Îndepărtați toate oasele vizibile înainte de a pregăti peștele.
  • Mestecați încet și aveți grijă când mâncați pește pentru a evita înghițirea oaselor.
  • Evitați să vorbiți sau să râdeți în timp ce mâncați pește pentru a reduce riscul de a ingera oase.

Urmând aceste sfaturi, puteți reduce considerabil riscul de a ingera oase de pește și de a le bloca în gât.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu