Stai mult la calculator, seara te relaxezi văzând un film, iar ochii tăi au de suferit. Află cum protejezi ochii în fața ecranelor. Iată câteva metode naturale de a-ți proteja vederea atunci când stai prea mult în fața ecranelor.
Dacă te confrunți adesea cu dureri de cap, oboseală sau uscăciunea ochilor, este posibil ca timpul îndelung petrecut în fața ecranelor să fie de vină. S-ar putea să te întrebi de ce utilizarea unui computer este mult mai dificilă, decât citirea materialelor tipărite, cum ar fi o carte sau o revistă.
Motivul principal este că, atunci când privim la un ecran, tindem să clipim mai puțin. De fapt, în timp ce se concentrează pe afișajele digitale, rata de clipire a unei persoane poate fi redusă cu o treime până la jumătate, ceea ce face ca ochii să se usuce. În plus, mulți dintre noi nu stau la distanța optimă de monitor.
Cum protejezi ochii în fața ecranelor: Reguli necesare
Nu sta prea aproape de ecran. Dacă este posibil, păstrează monitorul sau ecranul la aproximativ 25 de centimetri distanță. Ecranul ar trebui poziționat astfel încât privirea ochilor să fie îndreptată ușor în jos. Reglează luminozitatea și nu privi la telefon cu lumina stinsă. Când un ecran este mult mai luminos decât mediul înconjurător, ochii trebuie să lucreze mai mult. Dacă poți, reglează lumina în cameră și încearcă să mărești contrastul pe ecran. Mai poți utiliza un filtru de ecran mat.
Mergi la oftalmolog
Cum protejezi ochii în fața ecranelor? ”Înainte de-a recurge la orice tratament natural, prima mea recomandare este de-a face un consult medical de specialitate, la oftalmolog”, spune acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor. Totodată, specialistul atenționează: ”S-au semnalat multe cazuri de suprainfecţii oculare prin aplicarea unor remedii empirice. De asemenea, în cele mai multe cazuri, prin astfel de aplicaţii nu se respectă condiţiile de sterilitate”. De aceea, el recomandă folosirea de preparate oftalmice aprobate de Ministerul Sănătății și utilizarea cu precauție a soluțiilor preparate în casă.
Exerciții de relaxare pentru a proteja ochii
Ca să protejezi ochii în fața ecranelor, poți face un masaj prin care ajuți ochii obosiți. Cuprinde sprâncenele între degetul mare și arătător, astfel încât degetul mare să fie deasupra sprâncenei, iar arătătorul dedesubt. Apasă ușor și întinde sprâncenele. Apoi, având ochii închiși, masează foarte ușor cu degetul mare globul ocular. Fă acest exercițiu la fiecare trei-patru ore.
Astfel, vei îmbunătăți circulația sangvină locală și te vei simți mai bine. Dacă petreci mult timp în fața unui ecran, urmează regula 20-20-20. Ar trebui să faci o pauză la fiecare 20 de minute de solicitare a ochilor. Te vei uita timp de 20 de secunde spre orizont la 20 de picioare (echivalentul a aproximativ 6 metri în sistemul metric).
Cum protejezi ochii în fața ecranelor: Ayurveda pentru ochi
Mai există un exercițiu ayurveda care a fost adaptat de oculistul american Bates. Freacă-ți palmele una de alta timp de 30 de secunde până simți căldură, apoi pune-le peste pleoape fără a apăsa. Rămâi așa pentru un minut. Încet, deschide ochii. Nu privi direct către o lumină puternică imediat. Nu uita: clipitul este modul natural în care ochii se lubrifiază și se relaxează. Fă-ți obiceiul de a clipi o dată la cinci – șase secunde.
Mușețelul, antiinflamator
Pentru ca să protejezi ochii în fața ecranelor, este nevoie să combați uscarea lor. Folosește extractul din flori de mușețel. Are acțiune antiinflamatoare, antiseptică și antinevralgică. Extern, este un bun dezinfectant, emolient și cicatrizant. Este recomandat în afecțiuni oculare sub formă de comprese sau spălături cu macerat sau infuzie concentrată din plantă (trei-patru linguri la o jumătate de litru de apă). Mai poți folosi picături pentru ochi din comerț care conțin mușețel.
Cum protejezi ochii în fața ecranelor: Plante recomandate
”Lămâile sunt recomandate în inflamațiile pleoapelor. Se fac aplicaţii cu comprese cu suc diluat cu o proporție egală de apă fiartă şi răcită (sau cu infuzie de sulfină și muşeţel). Se mai fac aplicații pe cu suc proaspăt de asmățui. Se mai fac aplicații cu felii de cartofi crude. În inflamații oculare, se fac aplicaţii cu suc proaspăt de pătrunjel. În blefarite și conjunctivite se fac aplicaţii cu infuzie din o linguriţă seminţe de salată la o cană cu apă. Se mai poate picura pe pleoape câteva picături de suc proaspăt de țelină sau tamponarea ușoară cu un tampon curat, înmuiat în acest suc,” scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.